Det samiske nasjonalteatret Beaivvas slipper i kveld altaskuespilleren Frank Jørstad løs som regissør for første gang. Komedien Himmelrik har allerede blitt prøvespilt to ganger for publikum med godt resultat og i går var det videregående-elever fra Kautokeino som lo godt under generalprøven. Dagen før ga ungkarsforeninga tommelen opp for galskapen.

Og det er lett å slå fast at Himmelrik blir en publikumsvinner. ”Dette er teater for dem som ikke liker teater” har regissør Frank Jørstad sagt, og et mer tilgjengelig stykke skal du lete lenge etter. Det mangler ikke på drama når en vennegjeng samles et sted på vidda for å kose seg i en hytte. Forviklingene starter i første scene. Like etterpå åpnes den første ølen.

Også for språksvake

Det er i utgangspunktet tre par som møter opp på hytta, men det går ikke lang tid før sjarmøren Ragge (Nils Henrik Buljo) prøver seg på Carmen (Ida Løken). Rigmor (Anitta Suikkari) har tidligere vært sammen med Heaika (Egil Keskitalo) og er sjalu på hans nåværende kjæreste Carmen og kaster seg raskt på flaska sammen med Unni.

Forviklingene utvikler seg i rekordfart i stykket som er skrevet av islandske Árni Ibsen. Regissør Jørstad har tidligere spilt stykket med Hålogaland teater og har sammen med skuespillerne ingen problemer med å fange tilskuerne med tydelige karakterer og godt spill.

Spennende scene

Publikum deles opp i to seksjoner og sitter på hver sin side av scenen. I salen ser man forsiden av hytta mens de bak ser innsiden. I ekte farse-ånd farer skuespillerne ofte inn og ut av dører, men det er alltid noe å følge med på. Ofte er det ulike scener på gang, og det er imponerende hvordan ensemblet nesten perfekt klarer å time når de skal fra den ene forviklingen til den andre.

Selve hytta er godt konstruert og man fraktes raskt til vidda og turene man selv har erfart. Innvendig er nipset vi forventer og Allers fra 90-tallet er selvsagt på plass.

Undertegnede måtte lese manus etterpå for å skjønne alle forviklingene, men Ida Løkens karakter kan heller ikke samisk og er de språkhemmedes venn i stykket. Mye forklares for henne (men ikke alt), og gjør derfor stykket rimelig enkelt å følge med på likevel.

PS: Du kan se forestillingen i Alta kultursal 15. april.

KÅTE OG GALE: Himmelrik er spennende å følge med på men ikke for sarte sjeler. Her florerer kåtskap, drikkfeldighet og bannskap. (Foto: Beaivvas/Mienna)