LITT FOR VOKSNE OGSÅ: ParaNorman passer best for litt eldre barn og litt unge voksne. Foto: Filmweb

Skoleeleven Norman ser de døde og skjuler det ikke. Ærligheten har ført til at de andre barna på skolen mobber han, foreldrene fortviler og bare bestemoren ser ut til å være fornøyd. Hun er forresten også død.

Som i filmer som Coraline og A Nightmare Before Christmas er animasjonsfilmen håndlaget - med ekte modeller i stedet for datagrafikk. Effekten er veldig effektiv. I 3D føles det nesten som at du kan strekke ut hånden og ta på karakterene.

Skummelt bra

Selv om vår hovedperson er uten venner og sliter på skolen har han en sterk vilje og et godt hode på skuldrene. Det er bra, ikke minst fordi byen er rammet av en forbannelse.

En gang for lenge siden ble en heks drept her, men nå er hun på vei tilbake og det er kun Norman som kan stanse henne. Hvis ikke vil de levende døde snart ta over byen.

Et flott galleri av biroller havner snart i et ufrivillig eventyr sammen med Norman. Søsteren er smellvakker men også noe korttenkt. Skolens bølle blir også involvert sammen med den tjukkeste gutten på skolen.

11 års grense

Filmen er skumlere enn vanlige animasjonsfilmer på kino. Aldersgrensen er derfor satt til 11 år, men vi tipper at barn ned til åtteårsalderen fint kan gå sammen med sine foreldre.

Samtidig som dette er skumlere enn vanlig, er filmen også morsommere enn vanlig. En haug gags og påfunn pøses på skjermen, og detaljrikdommen er imponerende. Ikke alle påfunnene er like morsomme, og filmen føles derfor også litt ujevn til tider. Det er likevel bare sjelden, og ParaNorman anbefales derfor varmt.

Ps. Hvis mulig bør du se versjonen med norsk tekst og engelske stemmer.