- REDDET AV ALTA: Jørn Hoel satte tydelig pris på responsen fra publikum i går etter et noe kjedelig arrangement dagen før for en bedrift på Østlandet. Foto: bernhard hienerwadel

- I disse tider med fettsuging og lavkarbo er det utrolig godt å komme hit til Alta og se at folk her gir faen, hilste Hoel publikum og satte standard for sitt halvannen times show. Den 54-årige storsjarmøren bød mellom låtene på masse selvironi og mobbet både publikum, pressen og ikke minst sin musikalske makker gjennom alle år, Steinar Albrigtsen.

Ekte trubadur

Man kan mene mye om Jørn Hoel. Men at han er en ekte nordnorsk trubadur som har trålt Norge rundt med kassegitar i flere tiår, er et ubestridelig faktum. Derfor var det rett og slett bare rimelig å booke den utflytta Tromsøværingen til Trubadurfestivalens åpningsshow. Og ikke overraskende trakk Hoel fullt hus.

Mannen har selvsagt mer enn nok eget materiale til å underholde en hel kveld, og publikum fikk da også svisker som Har en drøm, Gråt når det e over og Lost In The Tango. Innimellom krydret avisa Nordlys sin matskribent med internasjonale klassikere som Fever og Waltzing Matilda. Blandingen funket utmerket.

Flott stand up

- Alta redda meg i dag, sa Jørn Hoel til Altaposten og TV Nord rett etter konserten. - Jeg hadde en fryktelig tung spillejobb på en firmafest på Østlandet i går. Det var helt dødt og ingen respons å få. Så: Takk, Alta - for et fantastisk publikum! Det trengte jeg virkelig!

Kveldens store overraskelse var stand up-komiker Jim Gaute Olsen fra Øksfjord som viste seg å være et utrolig talent. Å overta stafettpinnen rett etter halvannen time med Jørn Hoel klokka 23.15 er jammen ikke lett, men Olsen fyrte løs med dødsforakt.

- Takk til Jørn Hoel som varmet opp for meg i Alta! Men så er da også Alta annerledeslandet der Laila Davidsen kan bli ordfører og Ivan Olsen leder for Helse- og sosialutvalget, sa Olsen med adresse til de to lokale Høyretoppene som befant seg blant publikum.

Revyfantomet fra Loppa holdt koken i hele settet og underholdt aldeles glimrende.

Janis Joplin og Jam

15 minutter før midnatt gikk australske Jane Kitto og hennes svenske gitarist Pontus Andersson på scenen for å hylle Janis Joplin. For folk flest var dette i seneste laget en torsdag kveld, og dessverre for Kitto ble det temmelig tynt i lokalet. Kitto spiller heldigvis både fredag og lørdag, og publikum bør kjenne sin besøkelsestid. Jane Kitto har en fantastisk stemme, og Pontus Andersson er en virtuos på gitar.

Åpningsshow ble rundet av ved at Jan Thore Grefstad, Glenn Wikran og Raymond Grefstad jammet i lag med trioen bak festivalen, Einar Leinonen, Roy Gunnar Løksa og Jan Arild Sørnes.

Vel blåst - dette lover meget bra for en heidundrende festivalhelg.