VIRTUOS PÅ SAKSOFON: sørafrikanske Mark Fransmann, Petter Vågan på el-gitar og Sverre Gjørvad på trommer fremførte hverandres komposisjoner i fredagens jazzkonsert på Barila. Foto: Bernhard Hienerwadel

- Sverre Gjørvad og jeg er venner, sa en opplagt Mark Fransman til Altaposten rett før konserten. - Ikke bare musikalsk, men også personlig. Vennskap betyr selvsagt mye, og derfor er det stort for meg å få lov til å turnere på hjemmebanen til Sverre. Jeg håper at vi får formidlet noe av i varmen i vennskapet vårt, la Fransman til før han gjorde seg klar til settet.

Saksofon-virtuos

Mark Fransman er multiinstrumentalist og jazzmusiker av internasjonalt format. På Barila nøyde han seg med saksofon og elektrisk piano, i tillegg til sang. Ikke til forkleinelse til Fransmans udiskutable rang som pianist: Det var hans fantastiske spill på saksofon som ga et fåtallig, men dedikert publikum musikalske åpenbaringer.

I det ene nummeret blåste sørafrikaneren i up-tempo-komposisjoner nærmest bokstavelig talt bakoversveis på publikum. I det neste smurte han publikums ører og sjel inn med balladeaktig balsam. Mark Fransman overbeviste også som sjangersprengende vokalist med politisk-poetiske tekster, farget av Sør-Afrikas nyere historie.

Gjørvad lanserer CD

Med seg på finnmarksturnéen hadde Fransman Hammerfest-baserte Marianne Halmrast (kontrabass) og Sverre Gjørvad (trommer), begge fra stallen det fylkeskommunale Scene Finnmark, og begge etter hvert kjente og kjære i Nordlysbyen.

Sverre Gjørvad benyttet turnéen til å promotere sin helt ferske CD Patience For The Little Things der nettopp Mark Fransman har en helt fremtredende rolle som musiker, samt at skiva er tatt opp og mikset i Fransmans eget studio i hjembyen Cape Town.

Fjerde musiker på scenen var Petter Vågan fra Trondheim på elgitar. Stjerne i margen for måten han ved hjelp av effektpedalen lokket messinginstrument- og andre lyder frem fra gitaren.

Eget materiale

Repertoaret besto hovedsakelig av komposisjoner signert Fransman, Gjørvad og Vågan og inneholdt stilelementer fra Amerika, Afrika samt Sápmi, nærmere bestemt en utsøkt versjon av klassikeren Goahtoeanan som også er å finne på Gjørvads CD.

Musikerne ga hverandre rikelig plass til solopartier som begeistret publikum. Lyden var upåklagelig, og konserten passet perfekt til helga der mørketida for alvor fester grepet.