- Det er ikke besluttet ennå hvor premieren blir. Sendestart er i januar, og alle muligheter er fortsatt åpne, sier produsent Mona Steffensen i Original Film.

Det er hennes produksjonsselskap som har lagd den nye TV-serien «Hjerterått» (tidligere «Sameland»), som har sendestart på NRK Super i januar neste år.

Serien er NRK Supers største satsning noensinne.

Lokale helter

TV-serien er for det meste spilt inn i Kautokeino, og er spesielt rettet mot ungdom.

Serien handler om norske Anneli (12) som mot sin vilje må flytte fra Oslo til Kautokeino. Der møter hun samiske Isak (12), og de to blir gode venner. Etter hvert oppdager de noe kriminelt, men kan ikke stole på voksne og må oppklare saken på egenhånd.

Nils Gaup er regissør, og Gard Emil Elvenes (15) fra Kautokeino spiller en av hovedrollene som Isak.

I konflikt

Premierefesten til «Hjerterått» kan like gjerne ende opp i Tromsø eller Oslo, som Kautokeino. Som Altaposten har skrevet tidligere endte TV-produksjonen i konflikt med Kautokeino kommune.

Kautokeino Film AS, som var en av produksjonspartnerne til Original Film, er ikke imponert over tilretteleggingen fra kommunens side. Ifølge daglig leder Andreas Ausland det gjort resultatløse forsøk på å få til et næringsrettet samarbeid.

Ausland mener slike samarbeider er avgjørende for om Kautokeino blir vertskap for fremtidige film- og TV-produksjoner.

Snart avgjort

Mona Steffensen i Original Film ønsker ikke å kommentere den manglende interessen fra kommunen.

- Jeg er ferdig med den saken der, sier hun.

Avgjørelsen om hvor premierefesten blir, tas i disse dager.

- Det er vi som bestemmer hvor premieren skal være, og alle som vil leke kan få være med. Vi må ha det beste opplegget med de beste rammene. Det visuelle og praktiske spiller inn, utfordrer Steffensen.

Vil bruke iskinoen

Direktør Bjørn Arvid Hætta ved Thon-hotellet i Kautokeino er blant dem som nå jobber for å få premierefesten til Finnmarksvidda.

- Det hadde vært hyggelig å ha premieren her. De har filmet i Kautokeino, bodd på hotellet i flere måneder og da blir det dumt å ha premieren i Oslo, sier Hætta.

Det er Kautokeino kommune som har invitert premierefesten til bygda, mens hotellet stiller med fasilitetene.

- Vi har plass, og vi har iskinoen. Det hadde vært morsomt å få vist filmen der, sier Hætta.

- Ikke vært flinke

Allerede er arbeidet med iskinoen i gang. Hotellet skal nemlig ha det til sine kurs- og konferansegjester, samt bruke det i forbindelse med flere arrangementer tilknyttet Samefolkets dag i februar.

Ifølge Hætta er det null problem å stille iskinoen tilgjengelig for «Hjerterått»-premieren.

- Jo mer vi får til å skje i bygda, jo bedre for reiselivet. Med TV-serien havner Kautokeino i bevisstheten til folk, og det er gull verdt for oss. Det er morsomt at det er spilt inn så mange filmer i Kautokeino, og jeg håper vi klarer å utnytte effekten det kan gi. Det har vi ikke vært så flinke til tidligere, sier han.