I år skal Alta kommune by på en mengde aktiviteter og arrangement i forbindelse med at det er 150 år siden «Nordlysets far»,  Kristian Olaf Bernhard Birkeland ble født –  og 100 år siden han døde.

– Blir spektakulært

– Disse to Birkelands-jubileene må vi, som er Nordlysbyen i Norge, selvsagt markere. For det var jo i Alta forskningen på nordlyset startet og har sin opprinnelse. Tromsø har sitt «Disney-nordlys», mens vi i Alta har den virkelige historien og det ekte nordlyset. Alta er jo også som kjent Nordlysbyen nummer èn  i verden, så det er klart at kommunen på utallige solide måter skal markere Birkelands fødsel og bortgang, sier kulturleder Tor Helge Reinsnes Moen.

Markeringene starter under årets Borealis-festival.

– Under Borealis klinker vi til med tidens foredrag. Dette skal serveres av den kjente astrofysikeren Knut Jørgen Røed Ødegaard og hans kone, som er professor i astrologi. De skal holde et foredrag ute på hovedscenen. Dette foredraget blir knyttet sammen med et storstilt pyroshow, og det vil si at det kommer til å regne kometer og et hav av nordlys over publikum, mens fysikerne skal snakke om det flotte «Alta-fenomenet» på himmelen. Det kommer til å bli spektakulært, lover Reinsnes Moen.

Åpner ny attraksjon

Han lover også at  Birkelands-jubileene skal markeres når Nordlysattraksjonen åpner i Nordlyskatedralen.

– Vi håper denne nye attraksjonen er klar for publikum i mai måned, og under åpningen skal vi selvsagt også ha med flere spennende saker om Birkeland sin forskning, med mer, sier Reinsnes Moen.

Historisk konsert på Haldde

Halddetoppen hadde verdens første permanente nordlysobservatorium. Det betyr at byggene her blir sentrale.

– Fra august måned skal det skje mye, Det var på Haldde professor Kristian Birkeland så for seg at nordlyset kunne ha innflytelse på været og på Halddetoppen bodde det på det meste fire familier i sin tid. Det skal vi markere med et langt arrangement vi har kalt «Livet på Haldde». Det betyr at det i tre uker skal bo familier på toppen, slik de bodde tidlig på 1900-tallet. Dette  er  noe som publikum kan besøke og lære mer om. Dette blir i regi av kulturskolen – og i løpet av året kommer det mer informasjon til alle i Alta som kan tenke seg å være med på dette, sier Reinsnes Moen, som sier at det skal skje flere historiske hendelser på toppen.

– Vi skal også jobbe fram en stor konsert som vi skal ha på Halddetoppen. Det skal være med  med lokale kor, korps, orkester og musikere. Dette kommer til i bli en historisk spektakulær begivenhet, og målet er å få flere hundre, og helst flere tusen til toppen når den går av stabelen.

Markeres over hele byen

Han lover også at det rundt omkring i Alta, skal skje flere arrangementer under Birkeland-jubileet.

– Hele Alta skal få ta del i markeringen og Alta museum holder nå på med å spikre et stort program om Halddetoppen og Birkeland. Det vil gå av stabelen fra starten av sommersesongen. Vi jobber nå også med Den kulturelle skolesekken (DKS). Det betyr flere ulike arrangement og innslag skal spilles frem over hele byen. Disse skal gå av stabelen etter påsken og ut hele året, sier  Reinsnes Moen.