Hovedutvalget for oppvekst og kultur i Alta kommune gikk tirsdag inn for å bruke 0,5 prosent av  kostnadene på  kunstutsmykning i alle de nye byggeprosjektene som skal reises i Alta de kommende årene.

Syv mot en stemme

SV-politiker Tommy Berg, som er nestleder i utvalget, sier at Venstre stemte for å bruke èn prosent av byggesummene, men at flertallet ville bruke 0,5 prosent.

– Hvor mye penger i sum det blir snakk om, er selvsagt avhengig av hvor dyre de kommende byggene blir, sier Berg.

Nå skal vedtaket videre til formannskapet og så til endelig behandling i kommunestyret.

– Vi håper politikerne går for et offensivt vedtak, sier han.

Gikk for anbefaling

0,5 prosent av byggesummene er også noe rådmann, Bjørn-Atle Hansen anbefalte politikerne å gå for.

–  Det er politikerne som skal bestemme hvilken prosentsats de vil gå for, og hvis de følger vår anbefaling på 0,5 prosent, så skulle jeg tro at vi får ganske mye flott kunst, som helt klart vil gjøre byggene vakrere både inne og ute, sa Hansen til Altaposten i forrige uke.

Kartlegger kunstskatter

Berg sier også at de under debatten ble enige om å opprette en komitè som skal finne ut av hvor mye kunst kommunen eier, og har per i dag.

– Per i dag har vi liten eller ingen oversikt over all kunst som kommune har i sitt eie. Derfor ble det besluttet at en nyopprettet komitè nå skal nå se på og kartlegge hvor mange kunstskatter kommunen eier, samt  hvor disse befinner seg. Det være seg på vegger eller andre bortgjemte plasser. Dette blir en viktig jobb, slik at vi vet hvor mye vi har, og om noe av dette kan gjenbrukes  i de nye byggene. Denne kartleggingen kan gjøre sitt til at kommende kunstinvesteringer kan bli mindre, sier Berg.

Søker midler

SV-politikeren påpeker at, selv om det ble stemt på 0,5 prosent, så kan denne summen også bli mye større.

– Vi skal også i tiden som kommer, søke flere offentlige instanser, så summene totalt kan også bli større med tanke på at vi kan få mye støtte til kunstkjøp, forklarer Berg.