I år blir det arrangert en stor internasjonal sangkonkurranse i Kautokeino. Det skjer 13. april under Samisk påskefestival. Ol Johan Gaup, som er produsent for påskefestivalen, forklarer at den internasjonale sangkonkurransen heter Liet International – og skal ha deltakere fra en rekke land.

– Kort fortalt er Liet International en sangkonkurranse som en slags Melodi Grand Prix for de med minoritetsspråk. Mange land i Europa har masse ulike minoritetsspråk, og denne konkurransen sitt hovedfokus er å slippe til dem som snakker et annet språk enn landets offisielle hovedmål, sier Gaup.

Deltakere fra Samisk Grand Prix har deltatt i Liet International flere ganger.

– Samisk Grand Prix-vinnere har faktisk vunnet konkurransen hele fire ganger, sier Gaup.

Håper på flere publikummere

Han håper det internasjonale arrangementet skal trekke enda flere folk til Kautokeino denne påsken.

– Vi håper og forventer at storhallen blir fylt med publikum når det hele braker løs. Dette er jo noe nytt som aldri har funnet sted hos oss tidligere, minner Gaup om.

Han opplyser også at hele verden skal få ta del i dette.

– Vi skal også streame konkurransen, slik at de som også ikke kommer til oss i påska skal få se konkurransen, sier han fornøyd.

Første og siste gang

Åtte artister fra ulike land skal denne gangen delta under Liet International.

– Sangkonkurransen, som første gang gikk av stabelen i 2002, arrangeres på ulike plasser annet hvert år og i år har de bestemt seg for at dette er siste gang konkurransen skal turnere, altså skifte arrangørplass. Vi synes derfor det er ekstra stas at Liet, som for første gang arrangeres i Kautokeino og som siste gang er på turnè, skal trekke enda flere til årets påskefestival, sier Gaup.

Fjorårets vinner deltar

Han opplyser at vinneren av Liet 2016 og vinneren av Sami Grand Prix 2016 allerede har kvalifisert seg til Liet International 2017.

– Ella Marie Hætta Isaksen, som vant Sami Grand Prix i fjor, er allerede klar for Liet og i disse dager holder sangere og musikere fra hele Europa på å søke om å få delta. Det blir spennende å se hvilke artister som kvalifiserer seg og kommer til oss, sier Gaup.