Flere elever fra Bossekop-, Elvebakken og Komsa skole har fått sine egne bilder (selfier) på trykk i en ny bok som heter «Bildets magi» som er utgitt av den Norske kunstforening.

Munch som bakteppe

Boken er inspirert av maleren Edvard Munch (1863-1944) som i sin tid også tok masse egne fotografier av seg selv. Og med dette som bakteppe har elever over hele landet bidratt med en rekke egne bilder som nå finnes på trykk i den nyutgitte boken som er et resultat av vandreutstillingen «Fotografiske selvportretter & skjebnefotografier» som startet opp i forbindelse med Munch-jubileet i 2013.

– Dette var en fotoprosjekt som varte fra 2013 til 2015. Det starter i 2013 ettersom det da var 150 år siden Munch ble født og boken er nå ferdig produsert, forteller Sten Nilsen som er rådgiver i Norsk kunstforening og ansvarlig for det hele.

Tre Alta-skoler

Han forteller at elevene i Alta tok så mange gode bilder at alle disse ble med i boken.

– De var veldig kreative og tok også masse bilde på fritiden utenom den to dages lange workshopen som vi hadde i Alta for en rekke elever som gikk i  Bossekop-, Elvebakken og Komsa skole. Totalt var det hele 1600 elever i 4. og 5. klasser over hele landet som var med i dette prosjektet, sier Nilsen.

FIRE AV MANGE: Alle elever i 4. og 5, trinn fra Alta fikk sine egne selfies på trykk i boken «Bildets Magi». – Disse fire fra Alta er noen av selfiene som kom på trykk, sier rådgiver i Norsk kunstforening, Sten Nilsen.

Selfie-fokus

14 steder i landet ble plukket ut til prosjektet og syv av disse er representert i boken.

– Hva handler boken om?

– Bildene som elevene tok hadde et fokus på den populære trenden med å ta bilder av seg selv, såkalt selfies og fordi Munch også tok mange bilder og da særlig av seg selv, så hadde vi dette som utgangspunkt. Han var på flere måter en av de første som tok selfies, ler Nilsen som utdyper:

– Med dette som bakteppe så ville vi at elevene, som et kunstprosjekt,  skulle bli kjent med Munch gjennom å ta bilder av seg selv i ulike settinger slik Munch gjorde. Ei jente i Alta tok bilder av seg selv med sin hest, mens en annen tok et bilde på ferie med et stort akvarium som bakgrunn, så Alta-elevene var veldig ivrige og engasjerte.

– Utrolig ivrige

Utgangspunktet for bok-prosjektet som var Edvard Munchs vel 200 fotografier, var også et samarbeid med Robert Meyer, som er fotograf, fotohistoriker, kunstkritiker kurator, forfatter, forlegger og Norges første professor i fotografi ved det som i dag er Kunst- og designhøgskolen i Bergen. Han forteller at workshopen med elevene i Alta var den morsomste av de totalt 14 workshopene han hadde over hele landet.

– Jeg reiste over hele landet og hadde workshops og elevene i Alta var helt klart de morsomste, kreative og ivrigste elevene som jeg jobbet med, sier Meyer.

Han forteller at han ga elevene frie tøyler og at dette ga utslag i en rekke spennende motiver.

– Unge er ikke så bundet av faste rammer slik vi voksne er, og de fikk selv ta bilder av hva det måtte være - med selfies som inngang. Dette resulterte i at elevene tok bilder i masse ulike situasjoner som de sendte inn i ettertid og alle var veldig gode, for det skulle ikke handle om å se bra ut på bildet, men å være seg seg selv i en situasjon man befant seg i, sier fotografiprofessoren.

FIRE AV MANGE: Alle elever i 4. og 5, trinn fra Alta fikk sine egne selfies på trykk i boken «Bildets Magi». – Disse fire fra Alta er noen av selfiene som kom på trykk, sier rådgiver i Norsk kunstforening, Sten Nilsen.