Uten økonomisk hjelp til å gå over på DAB, vil Radio Alta stå uten lyttere om få år. Det er konklusjonen til direktør Tor Sara i Mediehuset Altaposten, som driver Radio Alta.

– Lokalradioene får lov til å bli igjen på FM-nettet når det slukkes for de store radiokanalene etter 2017. Det er vi meget skeptisk til, for vi tror at noen få år etter at DAB+ er kommet og FM-nettet er slukket, vil ikke folk lenger ha FM-radioer. Det gjør denne politiske beslutningen til et skuespill; vi får fortsette å sende, men hvem vil lytte? Uten at vi får økonomisk hjelp til å komme oss på DAB, vil lokalradioen dø ut om få år, spår Sara.

Radio Alta eier i dag sine egne sendere, som er lokalisert tre steder i Alta kommune. Sara frykter at kostnaden for å leie seg inn i det nye DAB-nettet som bygges vil bli for høy for små lokalradioer som Radio Alta.

Foreningen Norsk Lokalradio ber nå regjeringen om inntil 30 millioner kroner i støtte til å kjøpe DAB-sendere.

– For at lokalradioer i distriktet skal overleve, må de få støtte til å gå over på digitale plattformer. For når de nasjonale aktørene går over til digitale plattformer vil også lytterne flytte over hit, sier Øyvind Bischoff Mangerud, foreningens leder til Radio Alta.

Han påpeker at de største omstillingene er av økonomisk art:

– DAB er et helt annet distribusjonsnett enn hva man har i dag. På DAB-nettet er det plass til flere kanaler per sender, noe som fungerer veldig fint i storby-områdene der det er mange lokalradiostasjoner til å fylle opp plassene og fordele kostnadene. I områder som Alta, der det ikke er nok lokalradiokanaler til å fylle opp de 10-15 kanalene, så blir dette veldig dyrt. Derfor mener vi man bør gå inn for en engangsstøtte til investering i slik infrastruktur i distriktene, slik at alle lokalradiokanalene kan bli digitalisert, sier han, og legger til at engangsinvesteringen for Radio Altas del vil bli omkring en million kroner.

– Hva er signalene fra myndighetene?

– Vi er inne i en prosess, og det er varslet at det vil komme et vedtak i løpet av 2015. Myndighetene vil ikke røpe på forhånd hva utfallet blir, derfor er også vi veldig spente. Men signalene vi har fått når vi har presentert dette overfor departement og politikere, er at man forstår viktigheten for lokalradio, og at lokalradioen må være på samme plattform som riksdekkende aktører. Og at det ikke er noe i veien for at lokalradioer skal kunne få engangsstøtte, mener vi.

Tor Sara ser for seg en annen løsning enn å eie senderne selv, slik tilfellet er for Radio Alta i dag:

– Vi håper på samme løsning som lokal-TV fikk i sin tid. Da TV ble digitalisert sa staten at lokal-TV skulle få sende gratis på Riks-TV-nettet. Noe tilsvarende ønsker vi for lokalradioene, sier Sara.

Det er kun i Norge man har vedtatt å slukke FM-nettet til fordel for DAB. Det skaper blant annet utfordringer for bilimportørene, som sliter med å få fabrikantene med på å lage gode og billige DAB-løsninger for biler som sendes til Norge.