Reinene hadde klare spor etter rovdyr, og flere manglet også hodene. Reineieren og hans kolleger sier det ikke er tvil om at det er jerven som har vært på ferde og herjet med flokken. SNO var i går på stedet for å foreta videre undersøkelser, og utelukker ikke at man kan ha hatt en eller flere gauper også i flokken.

Det var på en rutinesjekk av flokken at funnet av dyrekadavrene ble avdekket. Etter en rask videre sjekk, kunne reineieren konstatere at drepte dyr lå strødd tett i tett inni skogen, og at det totale tapet var unormalt stort på så kort tid.

Klare spor etter jerv

Eira sier det fort ble klart hvem som var synderen.

– Det var mye jervespor rundt kadavrene, og skadene på dyrene viser klart hvem morderen er. Jerven dreper mye og brutalt, og spiser litt fra hvert dyr. På dyrene ses det også klart at det er jerven som har vært på ferde, selv om vi ennå ikke har fått gått gjennom alle kadavrene og sjekket skadene på grunn av frosten, sier han.

Eira og hans kolleger har fraktet en del av dyrene ned til Aidejavre noen kilometer unna. Dit kom også SNO i går for å dokumentere tapet.

SNO bekrefter

Mikkel Sokki fra SNO bekrefter at det har vært rovdyr på ferde, og at tapene er store.

– Jeg kan med sikkerhet si at rovdyr står bak disse drapene. Likevel er det for tidlig å konkludere med hvilket dyr, selv om en ser mønsteret til jerven på en del kadavre. Jeg vil ta disse med til tining i garasjen, for videre arbeid, forteller han.

Han utelukker ikke flere rovdyr.

– Selv om det er tidlig å konkludere noe, så er antallet stort og det at de lå veldig nære hverandre, kan tyde på flere dyr involvert. Og så langt jeg kan se kan det tyde på at en eller flere gauper også har herjet i flokken. Dette skal vi nå ut å undersøke nærmere. Blant annet er vi opptatt av å sikre oss spor. Reineierne har observert jervespor, men kanskje vi ser bedre i dagslys, forteller Sokki.

Inviterer landbruksministeren

Mikkel Isak Eira, også kjent som farmen-Mikkel, er også med på denne befaringen. Han synes også antallet som er tatt i deres distrikt er forholdsvis stort, den korte tiden tatt i betraktning.

– SNO har jo tidligere dokumentert jervedrap i flokken, men neppe så mange på så kort tidsrom og i et så konsentrert område, bare noen kilometer unna bebyggelsen. Men dette er en del av naturens gang og det er godt å få dokumentert tapet, så alle forstår at man ikke fantaserer om alle disse rovdyrtapene.

– Blir det mye på ett år?

– Ja, det er klart det blir en del og jeg synes det er rart at fylkesmannen hevder det er få ynglende jerver i fylket. Hørte faktisk snakk om at det hevdes det bare er en registrert i Tana et sted, i såfall har denne vandret langt for å plyndre, humrer han.

– Her i vårt distrikt er det i hvert fall flere, legger han til.

Nå inviterer han kommunalministeren på fjellet.

– Hun må gjerne komme hit, så skal jeg ta henne med på fjellet og lære henne om naturens reintallstilpasning. For en uke siden meide biler ned 25 reinsdyr, og de får hjelp av trailere hele vinteren. I tillegg tar naturens rovdyr og forsyner seg grovt. Til  sammen reduseres flokkene betraktelig, på naturens måte, avslutter Eira.

Kraftig nedgang i nord

Mens det er mindre endringer i antall jervekull i de fleste rovviltregionene sammenlignet med fjoråret, er det en betydelig nedgang i region 8, som består av Troms og Finnmark.

– Det er i år registrert 11 kull i de to nordligste fylkene, mot 28 kull i fjor. I Finnmark er det ikke registrert ett eneste jervekull i år, forteller Morten Kjørstad til rovdata.no.

Nedgangen i rovviltregion 8 og i Finnmark spesielt kan ha flere årsaker. Det er felt mange jerver i fylket de siste par årene og en del av de felte dyrene har vært tisper. Vanskelige registreringsforhold i vår, med ustabilt vær, har gjort registreringsarbeid og sporing på snø utfordrende.

– Hvor mange jervetisper som får valper kan også variere betydelig mellom år, sier Kjørstad.

MASSAKRE: Jerven, og muligens gaupa, har tatt for seg i Eira-familiens reinflokk, ikke langt fra bebyggelsen ved Aidejavre. Her sjekker Mikkel Isak Eira, Mikkel Sokki (SNO) og Aslak Anders Eira kadavrene. (Foto: Johan Mathis Gaup)