Natt til søndag var en av de uroligste på lenge for ordensmakten i Alta. Spesielt kom det inn mange meldinger om farlig og sjenerende mopedkjøring.

– Vi er vant til klager på mopedstøy i Alta, men det i natt er ikke vanlig. Vi tar dette svært alvorlig, og følger det ordentlig opp fra lensmannskontorets side, sier operasjonsleder Eirin Hansen Abukar.

Oversikten viser kokkeslett for når meldingene ble lagt inn i politiets journal, og i mange tilfeller består meldingen av til dels mange forskjellige altaværinger som har fått sin nattesøvn ødelagt og helse til dels truet:

Bil av veien, håndskade i konfrontasjonsforsøk, trusler mot vitne:

19:16: Første klage kommer inn. Området Elvebakken. Mopeder kjører i sirkel, holder høy fart, steiler og er til fare og sjenanse.

19:22: Samme forhold, Elvebakken.

00:55: 18 mopeder og en 1 ATV kjører mot motgående trafikk, og tvinger biler av veien. Ikke plass til alle på veibanen, er til stor fare for seg selv og andre. Skilter er brettet opp for å skjule identitet.

01:01: Flokk mopedister til stor sjenanse og fare på strekningen fra Hjemmeluft mot Bossekop.

01:10: 15 mopedister herjer utenfor REMA 1000 på Alta Sentrum. Spinner med hjulene. Drar over til politistasjonen hvor de kjører opp trappa og hopper ned med mopedene sine. – De tar ingen hensyn, sier operasjonsleder om beskrivelsen i meldingene som kom inn.

01:18: Klager på mopedstøy og farefull trafikal adferd fra Elvebakken.

01:20: Samme fra Buktabakken. Folk ringer og sier de får ikke sove.

01:22: Vitner ringer og klager fra strekningen mot Kronstad. Noen har klart å ta registreringsnummer på noen av mopedene.

01:27: Klager på en flokk mopedister som styrer på ved Coop Extra på Kronstad.

01:30: Masse nye meldinger, politiet har ikke kapasitet til å loggføre alle.

01:35: En person melder om forsøk på å stoppe og konfrontere mopedistene. Vitnet melder at han eller hun skadet hånden sin i prosessen, mulig brudd i hånden. Ingen mopedist skal ha blitt skadet i stoppforsøket. Området Kronstad. – Vi vet ikke nøyaktig hvordan dette skjedde, men det vil naturligvis blir fulgt opp, sier operasjonsleder.

02:31: Samme opplegg, igjen på kronstad, mange meldinger.

02:32: Melding om en bil som har blitt presset av veien. – Den bilisten har filmet det. Det vil prioriteres fra vår side og følges opp, sier operasjonsleder.

03:06: Nye meldinger. Mange. – Skal være det verste de noen sinne har opplevd natterstid, sier operasjonsleder om hva folk har meldt til politiet.

04:01: Melding om at noen har filmet mopedistene, og fått trusler i etterkant. – Truslene kom fra noen som trodde de var blitt filmet. Truslene var rettet mot kjøretøyene til dem som var vitner og som filmet. Også dette følges opp, sier operasjonsleder.

Har en del reg.nr.

– Det har vært heftig, og vi har hatt masse andre oppdrag også, og kapasitetsproblemer. Men vi har en del registreringsnumre, og vi har vitner. Vi har også folk som har filmet det som har skjedd. Film er bevis, sier Hansen Abukar, som varsler at både mopedister og foreldre vil bli kontaktet.

– Juristen vår avgjør hva reaksjonene blir, sier hun.

Støy, slåssing og promille

Og mens det eksempelvis i Hammerfest var en sivilisert natt til søndag, så var det også på en rekke andre områder en svært urolig natt i Alta.

06:00: Melding om mulig promillekjøring. Politiet rykket ut og lette, men fant ikke bilen eller føreren.

01:57: Klage på feststøy, områder på Elvebakken og Bukta. Det meldes i ett tilfelle om full fest ute av kontroll fordi huseier har stumpet av. – Den ble avsluttet av oss, sier operasjonsleder.

04:07: Mer feststøy, området Midtbakken. Muntlig pålegg da politiet kom til stedet.

04:49: Slåssing i området Midtbakken. Seks, sju personer i 17-18 årsalderen skal ha slått hverandre, truet, sparket og tatt kvelertak. – Vi manglet kapasitet til å følge det opp, og slåssingen tok etter hvert slutt. Det følges opp på mandag, og vi forventer inn anmeldelse, sier operasjonsleder.

05:01: Melding om at 10 ungdommer går i retning mot Nordlyskatedralen og river ned alt i sin vei. – De river ned blomster, flagg og skilt, skal vitner ha observert, sier Hansen Abukar. Heller ikke denne hadde de kapasitet til å rykke ut på.

03:55: Promillekjører tatt på fersken i området Nyland. – Vi tok blodprøve og vedkommende ble satt i arresten til avrusning. Ja, personen ble stoppet og pågrepet under selve kjøringen, bekrefter politiet.