Etter sommerferien er det igjen registrert økning i antall tilfeller av veggedyr.

De sprer seg i rekordfart, og fjorårets rekord ser i år ut til å bli slått. Skadedyrstatistikken fra Folkehelseinstituttet viser en firedobling av i årlige bekjempelser av veggedyr fra 2007 til 2015, og sommeren er bestandig høysesong.

Øker i byene

– Vi får veldig mange henvendelser nå og flere enn i fjor. Foreløpig er problemet størst i Oslo-området, ellers i landet er det ikke kommet like langt. Men det er et storbyfenomen, og vi tror det nå vil øke i større byer ellers i landet, sier skadesjef i Anticimex, Stein Norstein, til NTB.

I tillegg til de kløende bittene melder Folkehelseinstituttet at bare å vite at veggedyrene er der kan medføre psykisk stress i form av søvnmangel og generell angst.

En trend

Mye reising er årsaken, men Folkehelseinstituttet sier at økningen også i stor grad skyldes motstandsdyktighet hos plageåndene, det vil si at midler i bruk ikke fungerer lenger.

– Det er en internasjonal trend som delvis skyldes mer reising, men samtidig med at veggedyrene kom i store mengder ble en del av de mest effektive sprøytemidlene mot dem forbudt. Midlene som er igjen er ikke like effektive, sier Norstein.

Kravler oppi

Veggedyrene er blodsugende. De kravler opp i kofferten og blir med hjem fra ferien. De gjemmer seg i folder og sprekker og kryper fram om natten på blodjakt.

Bilde: tb47f62b

Veggedyr finnes ofte ved senger eller andre steder der mennesker holder seg i ro. Foto: Anticimex / NTB scanpix

Bilde: szd0b842

Ingen grunn til hysteri på ferie, men hvis møblene ser litt gamle og shabby ut kan det være greit å vente med å legge klær inn i skuffer og skap til du er sikker på at det ikke bor veggedyr der inne. Glem heller ikke at selv de fineste hoteller kan ha veggedyr. Illustrasjonsfoto: Jan Haas / NTB scanpix

Bilde: tb47f624

Veggedyr på en koffert. Det er ikke uvanlig at de spres ved å følge med i bagasje. Foto: Anticimex / NTB scanpix