Konkurransen ble utlyst på Doffin, og oppdraget har en kostnadsramme på 500.000 kroner.

– Vi har fått inn tilbud fra Rambøll og Oslo Logistic. Administrasjonen vurderer nå tilbudene, og vi vil komme tilbake med våre anbefalinger i et saksframlegg som skal behandles i formannskapet 11. mai. Da tar vi sikte på å foreta valg av tilbyder, forteller rådmann Bjørn-Atle Hansen.

Ordføreren applauderer

Ordfører Monica Nielsen (Ap) gleder seg over at kommunen nå kan komme i gang med utredningen.

– Det er svært viktig å få vurdert strukturen og sykehustilbudet før det gjøres investeringer og vedtak som vil være bestemmende for de neste tiårene. Utredningen vil bli viktig for Alta kommune i prosessen rundt helsetilbudet i vår region, slår ordføreren fast.

Hun avviser at Ap har gått inn med en lunken holdning til utredningen:

– Nei, vi har vært med på alle vedtak og ønsker selvsagt mest mulig fakta på bordet. Utredningsarbeidet er også blitt enda mer aktuelt etter at det nå er kommet opp en ny trussel ved at Alta kanskje ikke skal ha to ambulansefly stasjonert her i full døgnberedskap.

– Er du overrasket over at det kun er kommet inn to tilbud på å gjøre utredningen?

– Nei, jeg har hele tiden regnet med at det ville være noen til å gjøre jobben selv om det rent politisk er et touchy tema. Mange hevdet at vi ikke ville få noen tilbud, men nå har vi altså to fra meget kompetente utredere. Nå er det bare å bestemme seg for hvem vi skal få til å gjøre jobben og sette i gang, slår ordføreren fast.

Utredningskrav

Alta kommunestyre har tidligere forsøkt å få utredet sykehusstrukturen i regi av Helse Nord. Kun en stemme skilte i 2012 kommunestyret fra å vedta et krav om at Helse Nord i samarbeid med Alta kommune skulle be daværende helseminister Jonas Gahr Støre om tillatelse til å utrede samfunnskonsekvenser av ny sykehusstruktur i Vest-Finnmark. En rekke spesifiserte problemstillinger ble listet opp som en samfunnsøkonomisk analyse skulle gi svar på.

I tillegg skulle følgende alternative modeller for fremtidig sykehusstruktur i Vest-Finnmark utredes:

  • 0-alternativet: Fortsatt drift av Hammerfest sykehus, og en utvidet Alta-modell. Dette betyr nytt sykehusbygg i Hammerfest, og nødvendige bygningsmessige utvidelser i Alta.

  • Alternativ 1: Flytting av sykehus til Alta, og oppbygging av et distriktsmedisinsk senter i Hammerfest.

  • Alternativ 2: Etablering av Vest-Finnmark sykehus med to likeverdige klinikker, klinikk Hammerfest og klinikk Alta.

  • Alternativ 3: To selvstendige sykehus i Vest-Finnmark, Hammerfest sykehus og Alta sykehus. Kommunestyret ser det som spesielt viktig å få en analyse av sykehusstruktur i forhold til økende behov

Dette fikk bare stemmene til Frp, SV, Venstre og Kp og forslaget ble stemt ned 18-17 av Høyre, Ap og KrF. Denne gangen har kommunestyret vært enstemmig bak beslutningen om å kjøpe inn en utredning i egen regi.