Helse Finnmarks plan er å opprette et ambulerende akutteam. I et skriv de ansatte ved Jansnes har fått, står det at teamet skal ha muligheten til å låne ut bærbare PCer eller iPad, slik at teamet kan ha tett kontakt med pasienten.

– Vest-Finnmark blir taperen

– Den iPaden kommer nok noen av våre pasienter til å selge før de i det hele tatt har logget seg på, sier en av de ansatte i Talvik, som sammen med 30 andre fast ansatte og 18 vikarer nå står uten jobb i Talvik fra 1. juli.

De ansatte i Talvik reagerer på måten Helse Finnmark har brukt sparekniven. De betegner helseforetaket som useriøs.

– Først skulle Lakselv psykiatri flyttes til Karasjok. Nå er det plutselig omvendt. Tidligere skulle behandlingstilbudet i Tana legges ned, noe som førte til at flere sluttet. Nå skal tilbudet i Tana plutselig bygges opp igjen. Det er Vest-Finnmark som kommer til å sitte igjen som tapere, mener de.

Bekymrede ansatte

– Erna Solberg sier at det skal satses på rus og psykiatri i årene som kommer. Hva med oss, er ikke vi i Finnmark en del av resten av landet? spør en av pasientene på Jansnes.

Flere av de ansatte Altaposten har snakket med, ønsker ikke å stå frem med navn og bilde i avisa på grunn av reaksjoner fra Helse Finnmark ved tidligere uttalelser. Men Berit Jensen og Monica Willumsen vil gjerne fortelle om bekymringene som nå har meldt seg.

– Den opprinnelige planen var å legge ned Jansnes i 2016. De kommende to årene skulle brukes til å bygge opp et godt tilbud i Alta. Men slik er det ikke nå. Nå skal det benyttes ledig kapasitet i Lakselv og Tana. Det er ikke gjort konsekvensutredning eller risikoanalyse, og vi frykter dette vil gå hardt ut over pasientene, sier sosionom og sykepleier Berit Jensen.

 Mister fagfolk

Og de ansatte begynner å tvile på om tilbudet i det hele tatt kommer til å bygges opp i Alta.

– Det er vanskelig å tro på det nå som planene snus om på på så kort varsel, sier Monica Willumsen.

– Jeg tror nok det kommer til å forsvinne mange dyktige fagfolk fra DPS Vest-Finnmark. De aller fleste har ikke mulighet til å rive opp familien for å begynne å jobbe i Tana eller Karasjok, slår Berit Jensen fast.