I tillegg planlegges investeringer i tørrfiskhjeller og tørrfisklager. Nå venter de bare på fisken. Et splitter nytt fiskebruk var for fristende for Andreas Wiese og Kjetil Leknes. For et halvt år siden startet Lean Fish opp – i Seglvik. Langt fra folk, men nært Lopphavet. Seglvik er ei veiløs, nesten helt fraflytta bygd i Kvænangen, to kilometer fra Finnmark og med den korteste vei til Lopphavet en kan tenke seg. Om sommeren yrer det av liv her, med folk i alle hus og egen velforening.

– Den store fordelen er at det er kort vei for fiskerne å levere her. Vi kan utnytte fordelene av å drive på et lite sted. Vi har førsteklasses råvarer fra en småbåtflåte. Og så må vi lage gode produkter. Fersk fisk og tørrfisk, sier styreleder Kjetil Leknes idet han kommer med oppskriften på hvordan de skal tjene penger i Seglvik.

Lean Fish er allerede godt i gang på anlegget de leier fra andelslaget Seglvik fiskemottak. Kaia og selve hovedbruket eies av Kvænangen kommune. Til sammen er det investert bortimot 10 millioner i anlegget.

Gruelig artig

– Hvorfor gjør dere dette? spør vi fiskegründer Andreas Wiese.

– Det var litt tilfeldig. Vi synes det er så gruelig artig å holde på med fisk. Vi har gjennom arbeidet i Kårhamn bygd opp et stort nettverk med leverandører og kunder. Det er så spennende, og så er det fremtidsrettet. Vi må jo ha mat, sier direktør Andreas Wiese.

Andreas Wiese drev tidligere fiskebruk i Kårhamn i Hammerfest. Så dro han og familien til Vestlandet. Nå satser han for fullt i Seglvik, med Kjetil Leknes som styreleder. Rundt 500.000 er investert i utstyr og emballasje. Begge reiser litt til og fra. Liliana Monteiro er formann, og passer bruket.

Tørrfisken henger på hjellene, og flere tonn fersk fisk er sendt av gårde. Lean Fish kjøper fisk, selger fersk fisk direkte til markedene og produserer tørrfisk. Hittil har de landet rundt 100 tonn, og synes de har en god start.

Fisken

– Vi tar imot torsk. Frem til påske får vi inn 70-80 prosent av dekningsbidraget. Vi har budsjettert med 150 tonn. 70 av dem skal på hjell, resten selger vi fersk. Tørrfisken får vi ikke penger for før til høsten, forteller Kjetil.

Fersk fisk går både via eksportører, men også direkte til land som Frankrike, England, Danmark og Sverige. Tørrfisken går til Nigeria og Italia.

Anlegget

– Det er ikke stort å si om dette, annet enn at det er veldig kompakt, helt nytt og veldig praktisk, sier en stolt Kjetil Leknes der vi står inne i pakkerommet.

Han viser oss det 40 kvadratmeter store rommet, en effektiv ferskfiskpakkelinje, men også plass til å sperre tørrfisk. Det er god plass på den nye kaia, kran til å løfte store kar, og et flott kjølelager. Her er også et kaldlager, et bitte lite kontor og en god og varm leilighet på loftet.

– Fisken kommer inn gjennom luka, helles inn på sorteringsbordet og blir videre lagt i fiskekasser med is. Så på rullebrettet og inn på kjølelageret. Mottaket er veldig kompakt, helt nytt og veldig praktisk, forklarer han og viser hvordan fisken håndteres. Enn så lenge har det vært lite fisk å ta imot etter nyttår. Men det kommer.

En selvfølge å bygge etter brannen

Fiskebruket og kaia i Seglvik brant helt til grunnen i 2012. Forsikringsoppgjøret ga 7-8 millioner. Skulle Kvænangen kommune bygge opp igjen? Eller skulle man la pengene gå til andre ting?

– Kommunen bestemte seg for å bygge kaia og mottaket opp igjen. Det var det tverrpolitisk enighet om, sier ordfører Jan Helge Jensen.

– Er man ikke litt gal når man bygger på et fraflytta sted?

– Nå er det fire eller fem fastboende der, registrert i Folkeregisteret. Fiskemottaket i Seglvik var det største fiskemottaket i Nord-Troms, når det gjelder mottak av fisk. På gode år har de tatt imot 400-500 tonn fisk, sier Jensen.

Han aner en ny optimisme i bygda, og kommunen.

– Lean Fish holder stand, og har hatt åpent hele tida. Hjertet slår hele året. Det synes jeg er trivelig, sier Jan Helge Jensen.

Avhengig av båt

Utfordringen er at Lean Fish er avhengig av båttransport for å få fisken ut til markedet. Siden oppstarten har det bare vært båt tre dager i uka. Men ny anbudsperiode starter 1. juli. Da skal det blir flere anløp.

3-4 båter leverer fast.

– De kommer fra både Burfjord og Skjervøy. Flere andre har også spurt om å få levere fisk her, folk som leverte til oss i Kårhamn. Så jeg tror ikke det vil bli problematisk å få tak i fisk, sier Kjetil Leknes.

– Hvordan ser du for deg Seglvik om fem år?

– Best case? Det er et fiskebruk som tjener penger. Vi har en eller to fisketurismebedrifter, dieselutsalg og en liten krambod. Og du skal heller ikke se bort fra at det kan bli litt virksomhet i Andsnes, over eidet her, sier Kjetil Leknes.

Tørrfisk på hjell i Seglvik Foto: Kita Eilertsen
Kjetil Leknes pakker fisk Foto: Kita Eilertsen
Formann Liliana Monteiro Foto: Kita Eilertsen
Seglvik fiskebruk bygd opp etter storbrannen i 2012. Foto: Kita Eilertsen