Nå slår landsorganissjonen «Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon» alarm.  I et brevet til Helse Nord går organisasjonen til frontalangrep på Helse Nord for at de først ikke ville bruke Finnmarkskollektivet (FK).

«Nå får vi tilbakemeldinger om at Helse Nord ikke bruker plassene de har kjøpt. Kollektivet må i verste fall legge ned før det har fått startet opp. Dette til tross for at vi vet at folk i nord har behov for dette tilbudet», heter det i brevet fra Rusmisbrukernes Interesseorganisasjon (RIO).

– Krisemaksimering?

Helse Nord (HN) sier de er fornøyd med å ha FK i Finnmark med for å gi et tilbud til folk med rusmiddelproblemer.

– Sykehusene i Helse Nord bruker Finnmarkskollektivet. Nå er fem av ti plasser belagt. To pasienter er på tur inn slik at det er tre ledige plasser. Vår ambisjon er å bruke kapasiteten som finnes på en god måte. Derfor har vi også i  midten av februar, i samarbeid med FK, økt antall plasser for den gruppen hvor etterspørselen har vært størst. Det vil bedre grunnlaget for å bruke kapasiteten ytterligere, sier kommunikasjonsdirektør Kristian Iversen Fanghol i HN.

Finnmarkskollektivet har etter justeringen av avtalen åtte plasser beregnet på yngre personer og to plasser for folk med lengre rusavhengighet bak seg.

– Det finnes ikke noe grunnlag for krisemaksimering og påstander om at vi ikke vil bruke kollektivet. Vi har, siden den nye avtalen trådte i kraft før jul, hatt et profesjonelt og godt samarbeid med ledelsen ved FK. Avtalen har vært i drift i tre måneder og vi får nå inn erfaringene ledelsen har gjort seg. Disse vil vi bruke i vår løpende kontakt med vurderingsenhetene i helseforetakene, som er de som henviser pasienter, forklarer Fanghol og fortsetter:

– Vi kan bli ennå bedre på logistikken i dette systemet.  Når det er økende ventetider skulle en tro at alle plassene var fullt utnyttet hele tiden, men slik vil det ikke alltid være. Vårt mål er igjen å redusere ventetidene, i tråd med helseminister Bent Høies krav til oss,  og sørge for at folk får kvalitetsmessig gode behandlingstilbud. Det aller viktigste som kan skje er at vi får fortsette,  i et tett og tillitsfullt samarbeid med FK, å utvikle bruken av deres  kapasitet på en god måte.

Tør ikke kritisere

På Finnmarkskollektivet er det ingen som tør slå til handa som mater institusjonen.  Etter sterkt politisk press, innbefattet tydelige signal fra helseminister Bent Høie og sentrale helsepolitikere på Stortinget, fikk FK endelig kontrakt med Helse Nord sist høst. Foretaket skulle kjøpe inntil 10 plasser.

– Per i dag har vi kun et belegg på 50 prosent, bekrefter daglig leder Trude Rød overfor Altaposten.

Ser vi på på hele perioden siden oppstarten i november er belegget betydelig lavere enn 50 prosent.  Kvalifisert tipping tilsier at belegget siden oppstart kun har vært på mellom 10 og 20 prosent. Dermed kan RIO få rett; Helse Nord er i ferd med å få slettet institusjonen fra kartet. I anbudsprosessen stilte Helse Nord beinharde krav til kvalitet, blant annet at institusjonen skulle ha en bemanning på et svært høyt nivå i forhold til antall plasser. Faglige krav øker behovet for inntjening.

Ventelistene øker

Samtidig som HNså langt kun har valgt å bruke noen prosent av kapasiteten ved FK viser tall fra Helsedirektoratet at både ventetid for rusbehandling og foretakets fristbrudd øker.

– Brevet fra RIO forteller egentlig meg ganske mye. Er det i tillegg slik at som Altaposten hevder, at det kan dokumenteres at ventetiden for rusbehandling, og antall fristbrudd, har økt etter at kontrakten med kollektivet ble gjort aktiv, har HN er betydelig forklaringsproblem, påpeker varaordfører Ronny Berg (Frp).

– Det er ikke er vilje i Helse Nord til å følge opp klare politiske signal. Departementet må inn og ordne opp dersom Helse Nord ikke gjør jobben sin, slår Berg fast.

Dersom FK kommer med en henvendelse vil varaordføreren øyeblikkelig ta kontakt med sine politiske venner i helse- og omsorgskomiteen og  helsedepartementet, for å få de til å gripe inn før det er for sent. Altaposten er kjent med at departementet, etter initiativ fra RIO, følger saken tett.

– Vi forventet drahjelp

Styreleder i FK, Svein Iversen, sier at institusjonen ikke har fått noen hjelp hos Helse Nord i en oppstartsfase alle viste ville bli tøff.

– Det er det stikk motsatte av det Phoenix Haga opplever fra Helse Sør-Øst. Vi er stort sette i samme situasjon, men Phoenix Haga fikk en mye større kontrakt enn FK som kun har en mimimumskontrakt med Helse Nord. Likevel har Helse Sør-Øst gitt oppstartstilskudd og sørget for en mye bedre pasientflyt, påpeker styrelederen.

Han mener Helse Nord ganske enkelt kunne instruert vurderingsenhetene i foretaket å bruke Finnmarkskollektivet når det er ventelister og samtidig ledig kapasitet ved institusjonen i Alta.

Kontrakten mellom helseforetakene og de private rusbehandlingsinstitusjonene er utformet på en en måte som legger all økonomisk risiko over på driver. Bestiller, i dette tilfelle Helse Nord, kan la være å bruke de kjøpte plassene og dermed stenge dørene på institusjonen, uten at det vil smerte.

Interesseorganisasjonen til rusbrukerne er klar på at tiden ikke er inne til å legge ned langtids døgnbehandlingstilbud, for å «bytte dem ut» med polikliniske tjenester.