Mens mange jubler over snøfrie biler og lettstelte gårdsplasser, skaper det hodepine for Sarves Alta alpinsenter. Bare en tredjedel av fjorårets gjester har brukt alpinsentert så langt i år, ganske enkelt fordi det kun er en bakke åpen.

– Mange blir nok skremt når det bare er bratta som er åpen. Det skjønner jeg godt, men det er bare der vi har mulighet til å produsere snø, sier daglig leder Synnøve Opgård Andersen.

Håper flere oppdager anlegget

Søndag var det åpen bakke over hele verden og i Alta troppet det opp nærmere 300. Dette håper Opgård Andersen skal gi uttelling.

– Vi hadde et fantastisk arrangement. Nå håper jeg at flere har oppdaget hvor flott vårt anlegg er, smiler hun.

Ikke nok med at det er lite snø og at bare en av bakkene er åpen så ble det igjen sprengkulde. Det betyr at snøkanonene må stå, blir det kaldere enn minus femten grader fryser slangene.

- Egentlig skulle vi produsere snø tirsdag denne uken, men så ble det for kaldt. Den kunstige snøen brukes også opp og nå begynner det å bli på tide å produsere mer, men vi har fortsatt gode forhold i bratta, forklarer Opgård Andersen.

Til sammenligning så holdt Alta på å drukne i snø på samme tid i fjor.

– Været skifter hele tiden og kan ikke sammenlignes fra år til år. Været er en del av et helhetlig værsystem som involverer hele kloden, så det nytter ikke kikke ut av vinduet og mene at nå er det på tide at det må komme snø, forklarer statsmeteorolog Sevim Müller.

Snøvær presses unna

I fjor ble «polare lavtrykk» et begrep de fleste ble kjent med. I tiden før og under jula blåste mild luft med myyyyye snø inn over Nord-Norge.

I vinter har situasjonen vært en ganske annen. Müller sier et ganske kraftig høytrykk som dekker hele Nord-Skandinavia, som hindrer lavtrykk og snøen fra å komme inn til kysten fra Norskehavet.

– Men til helga blir det mildere og mandag-tirsdag kan det komme litt snø. Men neppe særlig mye, understreker hun.

Må se helheten

Hun forklarer at været er et samspill som henger sammen over hele jorda. Mye av været som påvirker oss oppstår faktisk langt over hodene våre.

– Nå skjer det mye på rundt 5000 meters høyde, ja faktisk en del høyere også. Været nede langs jordoverflata påvirkes stort av hva som skjer i atmosfæren. Slik situasjonen er nå, får vi ikke mye verken vær eller fuktig luft mot land og da blir det tørt og kaldt noen dager til, bemerker Müller.