– Vi tjener kanskje ikke så mye, men jeg er så glad! Jeg har jo en jobb, sier Pornprapa «Nong» Olsen takknemlig.

Hun er en av flere thailendere og filippinere som er begynt å selge vårruller til Altas befolkning. Siden april har hun vært å finne på sin faste plass, like ved inngangspartiet til Sentrum syd, og nå har Olsen også fått seg en vogn å selge fra.

Selvstendig

32-åringen er bosatt i Skillefjorden sammen med ektemannen Torbjørn Olsen. Seks dager i uka tar hun fatt på de 4,7 milene inn til Alta og steker og selger vårruller fra klokka 13 til 19 utenfor Rema 1000 på sentrum.

På en vanlig dag går det rundt 100 ruller. På en god sommerdag, som inkluderer sultne og gjerrige turister, kan Nong selge opp mot 200.

Men med en utsalgspris på 10-12 kroner stykket, sier det seg selv at det er ikke de enorme summene som blir igjen etter at leieprisen, råvarene, oljen og skatten er betalt.

– Selv om vi er gift med nordmenn, så kan ikke de lage penger til oss. Vi trenger penger, så derfor er det så fint at vi får lov å selge vårruller. Altaværingene elsker rullene våre, konstaterer thaikvinnen, som ikke er den eneste som har oppdaget markedet som aldri blir mett.

Les hele reportasjen med Nong Olsen i Altaposten weekendutgave. Her forteller også Mattilsynet om tilsynene de har hatt med vårrullselgere i Alta, samt at vi gir deg en oversikt hvilke lover som gjelder for matsalg på gata.

Fast kundebase

Olsen roser Mattilsynet i Alta for god veiledning, og hevder at hun nå har kontroll på alt av regelverk. Hun er nøye på renholdet og vasker vogna daglig. Frityroljen fra de to kokerne skiftes daglig, boksen med engangshansker brukes flittig og det sorte håret er dekket av en hvit skyggelue.

– Jeg har en god del faste kunder. De synes rullene mine er så gode og kommer alltid tilbake. Noen ganger kjøper de én, mens andre ganger ti. Det går greit å spise vårruller én dag, men ikke hver dag, mener Olsen.

Er det for mange som selger vårruller i Alta nå?

– Det er kundene som betemmer hvem som overlever. Men de som liker mine, sier de ikke handler hos andre. Så vi må bare opprettholde kvaliteten.