Ifølge tall VG har hentet inn, har 1.131 altaværinger betalingsanmerkninger, med en samlet inkassogjeld på over 170 millioner kroner. Seksjonsleder for nams- og forvaltningsseksjonen ved Alta lensmannskontor, Susanne Kristiansen, sier tallet er økende.– Vi har i dag ca 10,2 prosent økning på tvangssaker fra i fjor, forteller Kristiansen.

Mange skjebnerBlant de som er svartelistet finnes det både menn og kvinner, unge og gamle. Men skal vi tro Kristiansen er unge gutter overrepresentert.– Et eksempel er gutter som dropper ut av videregående og får seg en godt betalt jobb i bygg- og anleggsbransjen. Så kjøper de seg hus, hytte, bil, campingvogn og scooter. Etter en stund blir det nedgangstider i bransjen og folk blir permittert. Da sitter de unge guttene der, med lite eller ingen utdanning og sliter med å få seg ny jobb. Eller de får en yrkesskade og ender som ufør. Men når de har de lagt opp levestandarden etter den gode lønna de hadde så kan de få problemer med å betjene lånene, forteller Kristiansen. – Jenter er selvsagt også representert blant de med inkassosaker, de får ofte problemer etter at de blir arbeidsledig, ufør elller sykemeldt. Årsaken til at en havner i betalingsuføret er ikke ensartet, legger Kristiansen til.

Bak tallene på de som er svartelistet, skjuler det seg mang en skjebne. Og langt fra alle har gått i den etter hvert så berømte luksusfellen.– Noen lever i mange år med fast jobb og god økonomi, men blir plutselig rammet av sykdom, arbeidsledighet og så videre. Dermed havner de i en situasjon hvor de ikke klarer å betjene gjelda, forteller seksjonslederen.

Men der mange rett og slett ikke har penger nok til å betale gjelden, finnes det de som rett og slett ikke vil betale.– Det finnes de som har betalingsevne, men som ikke har betalingsvilje. Det er ikke så mange av dem, men de finnes, sier Kristiansen.

Trenger oversiktOm en regning ikke blir gjort opp etter at den har havnet hos inkassoselskapet, kobles namsmannen inn. – Det er viktig at folk forstår at vi er her for å hjelpe, vi er ikke ute etter å gjøre livet surt for noen, sier Kristiansen. Alta kommune har egen økonomisk rådgiver som kan bistå med å forhandle med kreditorene. – Kommer en ikke til enighet, eller at en er varig ute av stand til å betjene sin gjeld, kan man søke om gjeldsordning hos oss. Det viktigste er at man tar kontakt, vi er her for å hjelpe, sier Kristiansen. – Mange trenger rett og slett en oversikt over det de skylder. Det lureste man kan gjøre er å finne frem alle konvoluttene man har gjemt unna og se hva man faktisk skylder. Som regel er det mindre enn man frykter, legger seksjonslederen til. VGs tall viser bare de som har fått betalingsanmerkninger. I tillegg er det de som har store kredittlån, men som klarer å holde seg unna inkasso ved å betale minstebeløpet hver måned. – Det bør ringe en bjelle om du har syv-åtte kredittkort og kun klarer å betale minstebeløpet hver måned, sier Kristiansen, som tror mange rett og slett ikke skjønner hvor fort gjelda vokser.

– Det burde være en form for økonomisk opplæring på videregående, der man får forklart hva et kredittlån til syvende og sist koster. Renta på slike lån er skyhøye og om du kun betaler minstebeløpet, vil gjelda bare vokse. En burde også lære at om en ikke betaler mobiltelefonregningen sin så ender en opp med betalingsanmerkning og dermed mister man muligheten til å tegne forsikring, få et mobilabonnement og så videre, sier Kristiansen.

Sjelden tvangssalgOm kravet havnet hos namsmannen og man ikke kan eller vil gjøre opp for seg, kan namsmannen ta pant i eiendom. Namsmannen foretar tvangssalg av løsøre og namsretten ved tingretten beslutter tvangssalg av eiendom.

– Om for eksempel en ubetalt mobilregning kommer til namsmannen, kan vi ta pant i bilen din. Hvis du fortsatt ikke gjør opp kravet ditt, så kan inkassobyrået begjære tvangssalg av bilen, forklarer seksjonslederen.

Kristiansen tror de kunne hjulpet mange på et tidligere stadie om folk ikke stakk hodet i sanden.– Problemet forsvinner ikke selv om man gjemmer unna regningene. Folk må tørre å be om hjelp, for ofte vokser gjelda så raskt at de ikke klarer å få oversikten alene.