Hver dag får sykehjemspasientene i Kautokeino servert oppvarmet ferdigmat fra Fjordland til middag.

Kommunepolitikerne i Kautokeino har en rekke ganger de siste årene bevilget penger til bygging av nytt kjøkken, for at eldre og syke skal få tradisjonsmat og samisk mat. Så langt er det ikke bygget noe kjøkken, og derfor har kommunen fått maten til institusjonene levert fra private firma. Alfred Larsen hadde matleveringen i en årrekke, men fant det ikke regningssvarende å være leverandør. Seinere har Ali Begic fra Pitstop vært leverandør, men heller ikke han har ønsket å fortsette. Altaposten har ikke lykkes i å få vite hvorfor Pitstop AS sa opp kontrakten med Kautokeino kommune.

Spørsmålet om maten til de eldre ble diskutert igjen i siste kommunestyremøte, og etter det har lokalradioen GLR omtalt saken.

De eldre er fornøyde

Fordi ingen kan levere kokkelaget mat til sykehjemmet og omsorgsboligene, har nærbutikken blitt god å ha. Der handles det ferdigmat fra Fjordland i store mendger.

– De eldre har vært fornøyde med Fjordland-middagene, men vi vil ha lokalprodusert mat og derfor er matproduksjonen lagt ut på anbud. Akkurat nå er Fjordland vårt eneste alternativ, men ingen har klaget, sier enhetsleder for helse og omsorg i Kautokeino kommune, Sara Kristine Loso, til Altaposten.

Rådmannen i Kautokeino, Mikkel Ailo Gaup, understreker at Fjordland-varianten er en ren nødløsning i påvente av ny matleverandør.

Opp mot 2,7 millioner

Nå ligger det en konkurranse om matlevering ute på Doffin, hvor offentlige anskaffelser publiseres. Kautokeino kommune ber om anbud på maten i en rammeavtale for to år, og anslått totalverdi for kontrakten er mellom 2.250.000 og 2.700.000 kroner, pluss moms. Kommunen skriver i anbudsdokumentene at de ønsker å inngå avtale med en leverandør og kjøpe middagsproduksjon til sykehjemspasienter og brukere i omsorgstjenesten i Kautokeino kommune.

Den som får avtalen med kommunen skal levere tre fiskemiddager og fire kjøttmiddager i uka. Maten skal, slik kommunestyret i sin tid krevde, være samisk tradisjonsmat, anrettet delikat og appetittvekkende. Maten skal dekke næringsbehovet for eldre mennesker og være holdbar i minst tre dager i kjøleskap.

Blodpølse med kjøtt

Detaljene, slik de er beskrevet i konkurransedokumentet, slår fast at menyen må være en god variasjon av tradisjonelle samiske matretter som følger årstidene og er basert på lokale råvarer av rein og fisk.

Det stilles krav om blodpølse og blodklubb med kjøtt, kjøttsupper med eller uten smak av tørket kjøttbein eller reinfett. Så spesifiseres det levering av blodpannekaker og suppe, fersk rein med kokekjøtt, tunger og margebein, finnebiff på lokalt vis uten saus og bidus laget på lokalt vis.

Den som får jobben med å lage og levere denne maten skal produsere 175 porsjoner hver uke.

Konkurransen om matleveringen vil dreie seg om lavest pris og leverandørene som vil konkurrere om oppdraget må oppgi en gjennomsnittlig porsjonspris pluss moms basert på de minimumskravene som konkurransegrunnlaget fastsetter.

Vanskelig å prise

Alfred Larsen, som tidligere hadde matproduksjonen for kommunen, har overfor lokalradioen GLR dokumentert at man ikke kan drive regningssvarende for de prisene som kommunen opererer med.

– Og det er i hvert fall ikke mulig dersom de gamle skal ha røykakjøtt til 350 kroner kiloet eller finnebiff til 250 kroner kiloet, påpeker han.

Gjennomgangstonen blant dem avisa har snakket med om den kommunale matordningen, er at spesifikasjonene i anbudet vil gjøre det umulig å tjene penger på produksjonen av mat til de eldre og syke.

Fristen for å levere anbud går ut 15. april.