Hærverk på kjøretøy, ødelagte bilvinduer og utagerende oppførsel fra en psykisk syk person i Tverrelvdalen har gjort at innbyggerne er skremte, spesielt barna.

– Nå synes vi nok er nok. I forrige uke ble et av barna våre, en seks år gammel jente, stoppet av mannen, som var svært beruset. Han tok hardt tak i henne og skremte henne opp. For oss som kjenner til mannens tidligere atferd, er dette skremmende, at han nå også går løs på barna, sier småbarnsforeldrene Ole Vidar Suhr, Sanna Kivijervi, Hanne Larsen og Sigrid Aas i Tverrelvdalen.

Trenger hjelp

De understreker at dette ikke er et angrep på mannen.

– Vi ønsker at vedkommende skal få hjelp og vi oppfatter handlingene som å være et rop om nettopp det. Hvis ikke helsevesenet setter inn tiltak som kan gi vedkommende hjelp, og oss som samfunn beskyttelse, opplever vi det som et svik. Både mot en svært syk person og for oss som samfunn, sier Hanne Larsen, tobarnsmor og medlem av foreldreutvalget i Tverrelvdalen barnehage.

Hvem tar ansvar?

Foreldrene påpeker at de er redde for represalier ved å fortelle om dette i avisa, men velger likevel å gjøre det.

– Vedkommende har ikke familie eller annet nettverk – men trenger hjelp. Vi har kontaktet politiet utallige ganger og vi har snakket med kommuneoverlegen. Situasjonen har tydeligvis ikke blitt alvorlig nok, og man mangler lovverk for å iverksette tiltak. Dermed havner vedkommende mellom de berømte to stolene, forklarer naboene, som spør seg:

– Hvor langt skal det gå. Vi frykter en tragedie.

Ikke ufarlig

– Vi har alltid fått høre at vedkommende er ufarlig, men nå er vi bekymret for at dette ikke er tilfelle lengre, påpeker dalingene.

– Det er trasig at vi er nødt til å skremme ungene fra å ferdes fritt i nabolaget. Ungene er redde og vi må følge med dem hele tiden når de er ute, sier Ole Vidar Suhr.

Det er i hovedsak når vedkommende er beruset disse hendelsene inntreffer. I nabolaget sendes det SMS fra hus til hus når man ser at vedkommende er beruset og ute og ferdes. Sambygdingene er redde det skal skje alvorlige ting.

Frykter tragedie

– I påska ble en mann fysisk angrepet på en slik måte at han havnet på sykehus med en skadet arm. Vi stiller oss spørsmålet om hva som skal til for at noen tar ansvar i denne saken. Dersom det er lovverket som må endres, ja da må politikerne på banen. At det skal brukes mindre tvang i psykiatrien er vel og bra, men det kan ikke vært slik at lovverket tolkes dithen at en person som opplaget trenger hjelp, og som er til fare både for andre og kanskje seg selv, ikke blir behandlet. Vi må huske at dette er en person som ikke har noe nettverk og som lider i ensomhet. Når det i tillegg skaper frykt hos et helt lokalsamfunn er begeret for lengst fullt. Noen må ta ansvar før det skjer noe uopprettelig galt, sier foreldrene.

Går på sikkerheten løs

FAU-leder i Tverrelvdalen barnehage, Sanna Kivijervi, har ikke selv noen personlige opplevelser med vedkommende. Hun er klar på at ungene er trygge så lenge de er i barnehagen, og når barnehagen er på tur tar de forhåndsregler. Om vedkommende blir nærgående må barna gå inn.

– Her er det voksne hele tiden som passer på, fastholder hun.

Hun er også glad for at hennes egne barn verken går eller sykler alene til og fra skolen.

Ved Tverrelvdalen skole var det også en situasjon for en tid tilbake som resulterte i at skolen måtte ta kontakt med Boreal. Vedkommende er ikke lengre ønsket på skolebussen.

– Det går på sikkerheten til elevene, som skal føle seg trygge på vei til og fra skolen, bekrefter rektor på Tverrelvdalen skole, Janne Kathrine Engseth.

Ansvarsfraskrivelse

Beboerne har i lang tid bedt om at det offentlige tar tak i saken.

– Jeg har personlig vært i kontakt med både kommuneoverlege Kenneth Johansen, og Frode Øvrejord for to år siden, da vi flyttet hit. Og jeg tok også den gang kontakt med politiet. Siden den tid har ingenting endret seg, bortsett fra at episodene der mannen har angrepet og slått løs på biler har blitt hyppigere. Naboer jeg har snakket med oppfatter den syke mannen som en tikkende bombe, og listen over mennesker han har gått løs på fysisk er lang. Politiet har sikkert ikke alle hendelsene på sin logg, fordi det over altfor mange år har vært en oppfatning i bygda om at dette bare er et «problem» vi må leve med. Men det er vi ikke lenger interessert i. Politiet oppfordret for to år siden da jeg snakket med dem folk om å anmelde mannen når han går løs på biler eller oppfører seg truende og dette tror jeg flere har fått med seg. Men slettes ikke alle, sier Larsen.

  • Altaposten har forsøkt å få kontakt med både lensmann Svein Tore Nilsen og kommuneoverlege Kenneth Johansen, uten å lykkes.