I uke 51 og 52 skal elevene i 9. klasse tilhørende hjemmeareal 5 «slippe» å bry seg om Instagram, Snapchat og Facebook. Da har nemlig lærere og foreldre på den spesifikke gruppa bestemt at mobiltelefonene enten skal være igjen hjemme eller samles inn på skolen. Forbudet gjelder mellom 08.30 og 14.00.

Ungdomsskolen vurderer også

Altaposten har denne uka skrevet om saken der enkelte elever ved Alta ungdomsskole har delt nakenbilder av andre elever på nett. Lærer ved Sandfallet ungdomsskole, Grete Lill Vikdal, understreker i en kort kommentar at dette ikke omhandler hennes elever og at mobilforbudet hos dem ikke har noen sammenheng med saken.

Rektor ved Alta ungdomsskole, Magne Medlie, sier til Altaposten at de også vurderer å inndra mobiltelefonene.

– Vi har vurdert dette, men ikke kommet til noen konklusjon. Det er mulig vi vil vente og se på erfaringene fra Sandfallet, sier Medlie, som tror det kan være positivt for elevene å slippe å ha fokus på mobiltelefoner og sosiale medier i skoletida.

Usikker på effekten

Samtidig er han usikker på hvor stor effekten vil være.

– Det meste av nettpublisering foregår nok på fritida, men samtidig er det heller ikke så artig for dem som får tatt bilde av rumpa si, selv om det er med klærne på. Det er slikt som kan foregå på skolen, sier rektoren.

– Det har også vært tilfeller der lærere har avdekket nettmobbing, og en lærer avslørte blant annet at noen gutter hadde delt ulovlige bilder på nett. Da tok de opp telefonene og sletta bildene der og da.

– Har lærerne nok kompetanse til å være sikre på at de det gjelder virkelig sletter alle bildene?

– Nei, det er klart at det er vanskelig å vite sikkert. Elevene har større digital kompetanse enn lærerne, og samtidig foregår dette på lukkede Facebook-sider, som ingen andre får tilgang til. Så vi vet ikke hvilke bilder som ligger der. Skal vi inn der trenger vi politiets hjelp.

Snakket med guttene

Enn så lenge prøver skolen den pedagogiske metoden. Blant annet har de snakket med de guttene som de vet har delt bilder videre.

– Vi har veldig få navn, men vi har snakket med de vi har navnene på.

– Går det inn? Forstår de at det de har gjort er galt?

– Det er vanskelig å si. Noen ganger når du snakker med elevene på tomannshånd, kan man få inntrykk av at de skjønner, men så spørs det hvor lett de lar seg rive med igjen. Derfor har vi gått veldig bredt ut og jobbet med holdninger og bevisstgjøring. Sosiallærer Kai Olsen har gjort en god jobb her allerede.

Tatt på senga

Onsdag var politistudenter ved skolen og hadde foredrag om nettvett. I etterkant intervjuet Altaposten fem 13-åringer, som sa at de aldri hadde mobbet andre på nett og som heller ikke kunne tenke seg å ta bilder eller dele nakenbilder via nett. På spørsmål til Medlie om han tror det kan lønne seg å bevisstgjøre ungene på et tidlig stadium, svarer han:

– Ja, det er klart og skoleverket har nok blitt tatt litt på senga når det gjelder den digitale utviklinga. Samtidig har den gått veldig fort, fastslår rektoren, som mener at også foreldrene har et stort ansvar.

Foreldrene må ta ansvar

– Det er viktig at foreldrene snakker med ungene om nettvett. Jeg har sagt til mine unger, at dersom jeg ikke kan være deres venn på Facebook, så trenger de ikke være der. Men det er min personlige mening, sier rektoren, som mener at mye av det som skjer på nett kommer inn under begrepet mobbing.

– Ja, og den digitale mobbinga er på mange måte verre enn den mobbinga vi tidligere var vitne til. En kommentar på nettet blir liggende der til evig tid. Du som er utsatt kan aldri være sikker på hvor mange som har sett det, og stadig kan det friskes opp ved at noen går inn og trykker «liker» eller kommenterer på utsagnet.

Medlie mener at det viktigste arbeidet som gjøres uavhengig av nett eller ikke nett er holdninger.

– Vi må hele tida ha fokus på respekt, empati og holdninger. Det handler om at alle skal trives på skolen.