Den folkekjære komikeren Sturla Berg-Johansen satser på turisme i Nordlysbyen.

15. januar overtar Berg-Johansen og venneparet Rosita Modell og Frantz Jakob Rygh den veldrevne Wisløffs Camping i Øvre Alta. Tanken er å etablere et villmarkssenter her.

Selskapet har fått navnet Camp Alta AS, her er Berg-Johansen styreleder, mens Modell kler rollen som daglig leder.

Tilfeldigheter

Planene med å kjøpe opp campingplassen har modnet lenge. Men ideen ble født ved en tilfeldighet:

– Oppkjøpet av campingplassen startet egentlig bare med en bemerkning, forteller Sturla Berg-Johansen.

– Frantz Jakob har tatt meg med ut på elveturer og viddeturer i en årrekke. Og for to og et halvt år siden bodde jeg i campingvogn på Wisløffs Camping, i forbindelse med at Jakob hadde meg med på fisketur i elva. Her kom vi i snakk med Torfinn Wisløff, og Jakob sa til ham at han syntes campingplassen var svært så fin. Torfinn svarte med at campingplassen var til salgs, og denne setningen fikk meg til å tenne på alle plugger. Jeg og Jakob begynte å snakke sammen, og startet etter hvert å jobbe aktivt med å kjøpe opp campingplassen.

Mer enn en campingplass

Oppkjøpet har foregått i det stille, og har passert under radaren til både lokal- og riksmedia.

– Vi har vært veldig bevisste på å ligge lavt. For vi har ikke noen drøm om å drive en campingplass sammen, vår drøm er å skape et villmarkssenter; et kompetansesenter på friluft og villmark.

Da selskapet ble registrert nylig listet de tre turismegründerne opp en rekke ting de tenker at Camp Alta skal tilby (se sak i papiravisa).

– Vi ønsker å ha flere bein å stå på, og går derfor bredt ut. Noe vil nok tas ut etter hvert, men i hovedsak vil vi være et villmarkssenter som tilbyr kurs og konferanse, samt restaurantdrift, forklarer han.

Har alt

Å satse på turisme i Alta er ikke nødvendigvis spesielt risikabelt, skal vi tro den folkekjære TV-profilen. Byen har nemlig alt som skal til for å bli «dynget ned av turister».

– For meg som er utenfra og som har reist mye rundt omkring i verden så er Alta det som Edmonton i sin tid var for Canada; det er siste sivilisasjon før villmarken! Og det bør det være mulig å utnytte enda bedre enn hva som gjøres i dag, mener han.

– I Alta har du den unike muligheten at du som turist kan komme deg rett ut i villmarka i en dag eller to, for så å vite at du får fliser på baderomsgulvet dagen etter. Flere og flere er på jakt etter dette; man vil fryse, man vil kjenne på at man har det tøft, og så vil man ha det godt og varmt etterpå. Det er dette man forteller om i ettertid, den ene dagen man var ute i villmarka - ikke de 14 dagene man lå på hotell, poengterer han.

Håpet er at villmarkssenteret i Øvre Alta skal kunne trekke veksler av de mange andre turismeaktørene som finnes i byen, og også selv bidra til en økning av mengden besøkende.

– De samme mekanikker gjelder for turismenæringen som eksempelvis underholdningsbransjen. Når en publikummer har vært på et skikkelig bra show, så tenker hun gjerne «dette var gøy, dette vil jeg gjøre igjen». Det samme gjelder for turistene. Får du en flott opplevelse med hundekjøring den ene dagen, så vil du ut på nordlysjakt etterpå.

Skandale om Tromsø vinner nordlyskamp

Berg-Johansen, som kom fra hotell- og restaurantbransjen før han begynte med underholdning, har en rekke tanker og visjoner både om drifta i Øvre Alta så vel som for turismen i Nordlysbyen.

– Alta bør i enda større grad settes på kartet. Her ligger så mye kompetanse på turisme relatert til alt fra elva, villmarksliv, samiske opplevelser og ikke minst nordlysturisme. Byen er et helt spesielt sted; det bør være slik at når noen sier «Finnmark» til en sørfra så tenker de automatisk «Alta».

Ifølge Berg-Johansen er det ingen andre byer som kan skilte med noe lignende:

– Hammerfest er jo en slags by i Finnmark, men den har på langt nær det samme som Alta. Hammerfest blir til slutt en by som er bygget opp på olje, og det er forferdelig lite spennende. Alta kan selv velge sin retning, og har utrolig mange muligheter, sier han.

Berg-Johansen har merket seg «nordlyskrigen» som pågår mellom Tromsø og Alta:

– Det er utrolig at det er i Tromsø man kan bygge ut fordi det er stappfullt av nordlysturister. Det er Alta som er nordlysbyen, det er her du finner det vakreste nordlyset – og at det er Tromsø som foreløpig høster godene her, det er en skandale. Dette må snu, mener han.

Blir altaværing?

Som et ekstra kort i ermet for å kapre turister som legger turen til Alta har Berg-Johansen og kompisen Rygh samlet sett et stort og bredt kontaktnett.

– Jakob har en tett og nær kontakt med en rekke mennesker, deriblant flere som driver i bransjen i Alta i dag. Jeg har et annet og mer forretningsmessig kontaktnett. Samlet sitter vi på noe bra. Jeg tror Camp Alta har livets rett, sier han.

– For din egen del; blir det pendling fra Oslo for å jobbe med satsingen i Alta?

– I utgangspunktet blir det pendling. Men jeg kommer nok til å flytte til Alta for så å pendle andre veien. Det er ikke helt avklart ennå, men det kan godt hende jeg gjør altaværing av meg, avslutter han.