Det er konklusjonen til Fiskeridirektoratet etter høstens aksjon, der blant annet Altaelva var en del av prosjektet.

Tar ned risikoen

I seks fylker fra Rogaland til Finnmark ble prosjektet gjennomført av lokale uttaksprosjekt og tiltak finansiert av Havbruksnæringens miljøfond. Dette bidro til lav risiko for genetisk påvirkning i de fleste vassdragene, mener direktoratet.

– I mange vassdrag, der rømt oppdrettslaks utgjør en trussel for de ville bestandene, ligger forholdene godt til rette for målrettede uttak. Vi bestemte oss for å ta ned risikoen i særlig sårbare vassdrag og områder, blant annet på bakgrunn av resultatene fra den første rapporten fra det nasjonale overvåkningsprogrammet for rømt oppdrettslaks i vassdrag, sier Henrik Hareide, sjef for for tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Uttakene ble gjort med harpun eller not under snorkling.

Lavt innslag

Det var Uni Research, Ferskvannsbiologen, Skandinavisk Naturovervåking og Norsk institutt for naturforskning som utførte oppdragene, enten med harpun eller not.

I Altaelva er innslaget av rømt oppdrettslaks beregnet til 2,2 % i 2015, og uttaket av rømt fisk ble lavt, opplyser fiskeridirektoratet. Det ble også gjort uttak i elver i Nordland og Troms.

— Uttaket høsten 2015 gjorde at rømt oppdrettslaks ikke representerte en trussel for de fleste ville bestandene i Nordland og Troms, som inngår i det nasjonale overvåkingsprogrammet, mener  Hareide.