Ledelsen ved Finnmarkssykehuset har stått bak helseutbyggingen i Alta. Nå har de snudd.

– Det er fortsatt styret i Helse Finnmark og Helse Nord som avgjør hvilket tilbud som skal bygges opp i Alta. Innstillingen fra direktøren i Helse Finnmark i saken som skal styrebehandles i morgen, gjør at en del holdninger kommer fram i dagen.  Fra mitt ståsted må jeg karakterisere holdningene som sterkt beklagelig, sier Alta-ordfører Laila Davidsen.

Vraker eget produkt

Onsdag denne uka skal styret i Finnmarkssykehuset behandle «Spesialisthelsetjenestetilbudet i Alta/Vest-Finnmark», som omtales som Alta-utredningen.

– Direktøren i Finnmarkssykehuset har reist rundt i kommunene og anbefalt utbyggingsplanene i Alta som framkommer i utredningen. Fagpersoner fra Finnmarkssykehuset har sittet sentralt i flere av de ulike utredningsgruppene, og har ikke  tatt dissens. Nå vraker de nesten alt av det de tidligere har anbefalt, påpeker Alta-ordføreren og legger til:

– Heldigvis er det styret som skal avgi høringsuttalelse, og jeg har ingen tro på at styret stiller seg bak innstillingen.

Lite helse igjen

Av administrasjonens innstilling advares det mot oppbyggingen i Alta. Bakgrunnen er at det fryktes en pasientforflytning fra sykehuset i Hammerfest til desentralisert tilbud i Alta. Dette mener ledelsen i Finnmarkssykehuset vil få negativ betydning for fagmiljø, antall ansatte og akuttilbudet ved sykehuset i Hammerfest. Av innstillingeng år det fram at tallene for polikliniske  og dagkirurgiske behandlinger i Alta-planen må ned til et realistisk nivå. Dimensjoneringen av den fysiske utbyggingen er for voldsom og finansieringen av de 20 planlagte sykestuesengene må endres. Administrasjonen vil kun ha 10 sykestueplasser betalt av Finnmarkssykehuset. De øvrige må Alta kommune ta seg av. Innstillingen opererer med 14 sykestuesenger betalt av Finnmarkssykehuset og seks betalt av Alta kommune, men kommunestyret i Alta krever at antall sykestuesenger betalt av foretaket økes til 20.

– Utredningen foretatt av Helse Nord har jeg oppfattet som et kompromiss, en måte å skape bedre helsetilbud ikke bare i Alta, men i hele Vest-Finnmark. Den utbyggingen som er anbefalt i Alta er et minimum både i tilbud og kapasitet, og det tyder dårlig for tilliten mellom Alta og Finnmarkssykehuset om dette er holdningen til helsetilbudet i Alta, påpeker leder i Alta Høyre, Ivar Pettersen.

Kunne vært unngått

Han er i tillegg til å være politiker også med i brukerutvalget for Finnmarksskykehuset. Pettersen peker på at utbyggingen i Alta som ledelsen i Finnmarkssykehuset forsøker å torpedere, vil være helt nødvendig for å gi et akseptabelt tilbud for over 20.000 innbyggere i Alta-området.

– Personlig reagerte meg svært sterkt på oppslaget i Altaposten i går hvor det ble fortalt om en 89-åring som ble sendt rundt i Finnmark uten å få hjelp i løpet av tre døgn. Vi må få en utbygging i Alta som behandler pasienten her, og hvor vi raskt kan få slått fast om pasienten må sendes til UNN om nødvendig.

Pettersen ber ledelsen i Finnmarkssykehuset ta anvar også for pasientene i Alta. Han føler seg trygg på  at 89-åringen aldri ville opplevd å bli sendt rundt i vestfylket i tre døgn uten å få hjelp, dersom den planlagte utbyggingen hadde vært en realitet.

Står fast

Leder i Alta Ap, Bernt Berg, var mandag gjennom en fem timers lang ryggoperasjon på UNN. Han var tydelig merket da vi snakke med han tirsdag formiddag, men var klar på en ting:

– Kravene Alta kommunestyre har reist og som går ut over det som er foreslått i utredningen, er noe Alta Ap står hundre prosent bak. Vi snakker om minimumskrav, og vi reagerer meget sterkt på at noen nå forsøker å torpedere et minimum av helsetjenester i Alta. Ut over dette regner jeg med at Alta Ap vil diskutere siste tids utvikling og følge saken opp.

Oppgitt rådmann

Rådmann Bjørn-Atle Hansen i Alta kommune har vært en del av utredningsgruppa til Helse Nord. Han forteller at det har vært en god dialog og tett samarbeid i de ulike faggruppene. Det gjelder også med tanke på representantene fra Finnmarkssykehuset. Hansen peker på at det har vært konsensus om forslagene i utredningen.

– Nå snur ledelsen i Finnmarkssykehuset og vraker det vi har vært enige om. Det mest beklagelige er at vi nå ser noen holdninger til helsetilbudet i Alta . Det frykter vi vil få betydning for motivasjonen til Finnmarkssykehuset for å få realisert planene i Alta, klargjør rådmannen og legger til:

– Den administrative ledelsen i Finnmarkssykehuset mener det er feil å planlegge en fysisk utbygging i Alta før tilbudet er avklart. I snart to år har man i Hammerfest planlagt en utbygging av Hammerfest sykehus. Her er ingenting avklart om hva som skal være på innsiden av veggene.