– Vi sitter med det endelige ansvaret og liker ikke det vi ser. Nå må vi sørge for at dette ikke skjer igjen, verken i dette prosjektet eller senere, sier eiendomssjef Leif Tore Hanssen i Norges arktiske studentsamskipnad.

– For oss er dette en alvorlig sak, det må det ikke herske tvil om, legger han til.

Etter flere uavhengige tips om at det jobbes usikret på taket på blokk D på Nyland studenthjem i Alta sentrum, tok Altaposten bildene du ser i denne artikkelen. En taktekker henger over kanten av den tre etasjer høye blokka og skrur fast nytt gesimsbeslag, mens en annen taktekker går og bærer på nye beslag. På ryggen har begge innfesting for sikkerhetssele, og noen meter lenger bort henger selesnella, forskriftsmessig festet i bygget. Sela fungerer på samme måte som bilbeltet; det strammer til ved rykk. Ved riktig bruk skal sela hindre fall fra store høyder.

Beklaget seg

– Dette var ikke bra, medgir daglig leder Vidar Mella i Bjørn Mella AS, som har kontrakten på ventilasjon og nytt taktekke på Nyland-blokka.

– Men godkjent sikringsutstyr er på plass, og det har vært brukt i de to ukene vi har jobbet på taket. Jeg har ringt og gitt beskjed om at utstyret skal brukes hele tiden, og guttene på taket beklaget at de hadde glemt dette.

– Er det viktig å stå fast i sele?

– Ja, i aller høyeste grad. Det er viktig at selefestet hele tiden flyttes etter arbeidet, slik at utstyret kan brukes, sier Mella.

Arbeidstilsynet tilråder at midlertidig oppsatt rekkverk prioriteres fremfor personlig fallsikringsutstyr ved arbeid på tak. Mella mener imidlertid at sikkerhetssele er tilstrekkelig sikring på denne konkrete jobben, og at rekkverk vil være i veien for arbeidet på gesimsen.

– Overrasket

Arbeidstilsynet skriver også på sin nettside at fall er en av de vanligste årsakene til skader og dødsfall på arbeidsplassene. Altaposten er kjent med at fallulykker i Finnmark i forbindelse med arbeid på tak har ført til både dødsfall og uførhet de senere årene.

– Jeg blir overrasket når jeg ser bildet, for vi har et veldig godt inntrykk av firmaet, og jeg er ikke minst overrasket over at utstyret er på plass uten å bli brukt. Her snakker vi faktisk om holdningen hos den enkelte arbeidstaker. Arbeidsgiver og byggherre har tatt sitt ansvar, men også arbeidstakeren har et ansvar, påpeker eiendomssjef Hanssen i samskipnaden.

Blokk D er den andre Nyland-blokka Bjørn Mella AS er med på å renovere. Også SB2 Utvikling har arbeid på taket, men da i en mer inntrukket posisjon i forbindelse med bygging av nye ventilasjonsrom.

Snakket om sikkerhet

Hanssen peker på at samskipnaden som byggherre så sent som i siste byggemøte 19. juni understreket at konkrete regler for sikkerhet måtte følges. Det innebærer at verneutstyr må brukes, at containeren inngjerdes, at trappa til taket skal ha rekkverk og at arbeid på tak skal sikres.

– Vi ser at arbeiderne har utstyr for sikkerhetssele på seg og at fallsikringa er forskriftsmessig montert. Entreprenøren har derfor gjort sitt. Men lina mangler, og da er det liksom ikke noe poeng å ha resten i orden, påpeker Hanssen.

Han presiserer at entreprenøren virker å ha skjønt alvoret, etter at Altaposten først forela bildet for Bjørn Mella AS, men at et så alvorlig brudd på sikkerheten likevel må få konsekvenser.

Valgte bort rekkverk

– Arbeidstilsynet sier at rekkverk skal prioriteres fremfor personlig fallsikringsutstyr, hvorfor er det ikke rekkverk på taket på Nyland-blokka?

– Det er en totalvurdering som er gjort. Sikringen kommer an på størrelsen og omfanget av jobben. Her er det ikke snakk om omfattende arbeid mot kanten av taket, og det er ikke mange på taket samtidig. Det er oversiktlig og kontrollerbart, og da mener vi sikkerhetssele er tilstrekkelig. Om flere aktører hadde jobbet på taket samtidig, ville vi kanskje vurdert dette annerledes, sier Hanssen.

– Det er bra at forhold som dette avdekkes, for det kan være et varsku til andre og bidra til økt bevissthet rundt bruk av sikkerhetsutstyr, legger Hanssen til.