I høst fikk Alta IF-spiller Aleksander Tolk Solberg (22) sjokkbeskjeden: Han hadde fått testikkelkreft med spredning til lunge og lymfeknuter.

I gangene på Universitetet i Alta kommer fotballparet Aleksander Tolk Solberg og Kristine Kristiansen Hagen gående. Solberg har tilbrakt mange timer på skolen i høst etter at sesongen gikk i vasken på grunn av skade. Han ville tenke på noe annet og valgte å rette fokuset på ingeniørstudiene. Kristine hinker på krykker etter en korsbåndoperasjon, men det er ikke noe hun klager over. De skal snakke om noe som har vært mye tøffere å takle. Noe det fortsatt er vanskelig å snakke om.

Setter tingene i perspektiv

Det var tidligere i høst at Solberg merket endringer, men han tok det først ikke på alvor. Han spøkte med at det kanskje var kreft, noe samboer Kristine ikke syntes var noe gøy. Etter en stund fikk hun kjæresten sin til å dra til legen. Der ble det raskt fattet mistanke om at noe var alvorlig galt.

– Det var en svært tung beskjed å få. Kreft er noe man hører mye om, men aldri noe jeg trodde kom til å ramme meg. En slik beskjed setter ting i perspektiv. Skaden, fotballen og studiene ble plutselig ikke så viktig. Det var mange tunge tanker som svirret, forteller Solberg åpenhjertig.

Tenkte det verste

Ikke lenge etter at kreften var oppdaget, ble 22-åringen lagt under kniven. Da han ble undersøkt etter operasjonen viste det seg at det likevel ikke var noe tegn til spredning i kroppen. Konklusjonen var at uregelmessigheten i lungen og i lymfeknutene kunne ha sammenheng med en forkjølelse.

– Jeg tenkte det verste da beskjeden om spredning kom. At det da ikke lengre var noen utslag på testene etter operasjonen, var en stor lettelse, meddeler han.

Cellegift neste steg

Like før jul går Solberg likevel i gang med en intensiv cellegiftkur. Kuren er noe han gjør frivillig. Den vil redusere risikoen for tilbakefall betraktelig. Valget var derfor ikke vanskelig å ta, selv om det vil medføre hårtap og stor påkjenning på kroppen.

– Det vil selvfølgelig bli rart å miste håret. Hittil har jeg ikke følt meg syk, men under behandlingen kommer jeg nok til å få kjenne mer på det. Når jeg vet at det vil øke sjansene mine for å holde meg frisk, er det likevel verdt det. Da slipper jeg i alle fall å bekymre meg for at hvert sykdomstegn er et tegn på tilbakefall, poengterer fotballspilleren.

Styrket samhold

Samboeren, familien og vennene har vært viktige støttespillere for Aleksander gjennom den tøffe tiden. Selv om det har vært vanskelig for alle, har det også kommet noe positivt ut av det.

– Jeg merker at Aleksander har endret seg etter diagnosen. Han tenker annerledes. Jeg tror at både han, jeg og resten av familien har blitt flinkere til å sette pris på hverandre og det vi har rundt oss. Slike hendelser krever at familiemedlemmer snakker sammen om det som føles vanskelig. Det har gitt oss et mye sterkere forhold, forteller Kristine.

Vil tilbake på banen

Solberg gikk glipp av store deler av høstsesongen for Alta IF, og har brukt ingeniørstudiene som en distraksjon fra langtidsskaden. Når han har gjort seg ferdig med rekonvalesensen etter cellegiftkuren, retter han igjen fokuset mot å trene seg opp igjen.

– Med den skadehistorikken jeg allerede har, er det nok begrenset hvor langt jeg kan nå som fotballspiller. Men jeg tror fortsatt at jeg har utviklingspotensial. Jeg er sulten på å komme meg tilbake på banen igjen. Forhåpentligvis kan jeg hjelpe Alta IF opp i 1. divisjon igjen, sier 22-åringen med et smil, og får støtte av samboeren. Hun akter nemlig heller ikke å gi opp fotballsatsingen, til tross for nok en kneoperasjon.

Kompisene sjekker seg

Etter at Solberg ble rammet har mange av kameratene hans også valgt å la seg sjekke. Det synes 22-åringen er svært positivt. Han oppfordrer alle andre til å gjøre det samme.

– Hvis kreften blir oppdaget tidlig er prognosene veldig gode. Jeg vil råde alle til å sjekke seg. Prisen å betale for å ikke gjøre det kan bli stor, poengterer hammerfestingen.