Med sykepleiermangel i Nord-Norge, mener stortingsrepresentanten tiden er inne for å gjøre sykepleierutdanningen i Alta permanent. Forleden meldte NRK Nordnytt at universitetets helsefaktultet må bygges ut til det dobbelte.

– Vi må gjøre det vi kan for å hindre enda større sykepleiermangel enn vi har, og ikke minst det vi vet vi vil få innen 2030, mener Simensen.

Ifølge en rapport fra NORUT blir det nemlig behov for 33.000 nye helsearbeidere i Nord-Norge innen 2030.

Positiv erfaring

Simensen peker på at det har vært gode resultater i Alta. Han mener nøkkelen til å bøte på stor mangel av sykepleiere i regionen er fortsatt utdanning i Alta, ettersom det er få fra Alta som ønsker å dra til Hammerfest for å utdanne seg.

– Erfaringen så langt har bare vært positiv. Derfor må utdanningen få fortsette i Alta. I det minste bør man utdanne minst et kull til, fastholder Simensen.

Nøkkelen ligger i Tromsø

Sveinung Eikeland, viserektor ved UiT – Norges arktiske universitet, sier til Altaposten at det etter fusjonen er helsefakultetet ved universitetet som nå bestemmer hvordan sykepleierutdanningen skal bli fremover.

– Tidligere har dette vært en sak for vårt institutt for helsefag, som ligger i Hammerfest. I tillegg til hovedcampusen der har vi kjørt studier i Kirkenes, Lakselv og Alta, med god søkning. Vi har også hatt nettbaserte og samlingsbaserte løsninger, forklarer Eikeland.

Viserektoren mener Kåre Simensen har minst like store muligheter som dem til å gjøre noe med saken.

– Regjeringen og departementet kan tilføre 30 nye studieplasser for helsefag i Alta. Det er ikke sikkert det blir like populært hos alle, men de kan fint gjøre det. Som med alt annet er det et ressursspørsmål. Vi kjører ikke studier der det ikke er søknad og har god utnyttelse av kapasiteten, sier Eikeland.

Tar ufordringen

Den utfordringen tar Simensen.

– Vi er nok litt seint ute i år, men den testklassen som har gått har ett år igjen – så fortsatt har vi litt tid på oss. Utfordringen med å rekruttere nok helsepersonell er så formidabel at vi må se bort fra noen diskusjoner. Dette må ikke bli en ny stedsdebatt, nå får vi ta i bruk alle midler for å løse utfordringene, sier Simensen.

Ap-mannen ber om at prestisjen legges bort. Alta fikk 180 søkere til 30 plasser, det mener han taler for seg selv.

– Erfaringene fra Alta viser at dette har vært en stor suksess. Frafallet har vært lite. Alta har plass, kapasitet, og godt studentgrunnlag. Nå er det viktig at alle drar lasset sammen, mener stortingsrepresentanten, som understreker at det fortsatt er viktig å beholde og videreutvikle desentralisert sykepleierutdanning.

– Dette må vi videreføre

Dekan Arnfinn Sundsfjord ved Universitetet i Tromsø er klar på at sykepleierutdanningen i Alta må bestå.

Etter fusjonen er det ikke lengre Høgskolens institutt for helsefag i Hammerfest som bestemmer. Nå tas avgjørelsene i Tromsø, av Det helsevitenskapelige fakultet ved det nyfusjonerte Norges arktiske universitet. Dekan Sundsfjord er ikke i tvil om at studiet i Alta må bestå.

– Det er åpenbart at vi må videreføre dette. Som utdanningsinstitusjon har vi et samfunnsoppdrag, og med så gode søkertall og lite frafall, må vi helt klart opprettholde dette, sier Sundsfjord.

Dekanen peker på at Alta er en region med økende folketall.

– Det er klart at behovet for helsepersonell er større der folk bor. Dermed er det paradoksalt at vi i Tromsø har en mangel, med et steinkast mellom universitetet og sykehuset. Det viser det økte behovet, og at vi sårt trenger dette nye bygget.

Han lover at universitet også i fremtiden vil være offensiv med tanke på desentralisert utdanning.

– Evalueringen av den desentraliserte sykepleierutdanningen i Troms fra 1990-tallet viser at 80-90 prosent av de som gjennomfører studiet tar jobb i kommunen studiet tas, eller i nabokommunen. I tillegg gjennomfører 95 prosent studiet. Med slike erfaringer er det helt klart at dette må videreføres, sier Sundsfjord.

– Helsefagene til Høgskolen i Finnmark har hatt hovedsete i Hammerfest. Vil dette bli slik med også det fusjonerte universitetet?

– Geografisk plassering er et tema i Nord-Norge, og jeg ønsker ikke å hive mer bensin på bålet i forhold til en lokaliseringsdebatt mellom Hammerfest og Alta. Vi har campus i Alta, Hammerfest og Kirkenes. Det er en fornuftig struktur, blant annet med tanke på en værhard vinter hvor det er vanskelig å komme seg fra sted til sted. For helsefag har hovedsetet vært i Hammerfest, og vi ser ikke noe umiddelbart behov for å tenke noen ny struktur på det, svarer Sundsfjord.