Idrettsbyen Alta har aldri vært redd for å ta på seg store arrangementer. Det er for eksempel ikke mange år siden Petter Northug, Johannes Høsflot Klæbo, Marit Bjørgen og de andre langrennsprofilene i Norge kjempet om NM-titler i Kaiskuru.

Todelt idrettsfest

Denne vinteren skal Skialliansen i Alta, som består av Alta IF, BUL, Tverrelvdalen IL og Alta skiskytterlag, arrangere ikke mindre enn to norgesmesterskap. Fra 1.- til 5. mars er det junior-NM i langrenn i Kaiskuru, og 22.- til 26. mars blir senior-NM i skiskyting arrangert samme sted.

Midt oppe i dette går startskuddet for Finnmarksløpet, som i år har VM-status. Og Borealis Vinterfestival sørger for massevis av kulturaktiviteter i Alta sentrum.

– Det skal gjennomføres mange og spennende tiltak under Vinterfest Finnmark og skimesterskapene, så vi har behov for frivillige til å sikre at mesterskapene og aktivitetene går som planlangt. Vi trenger mange frivillige, faktisk et sted mellom 400 og 500 for å få jobbene gjort, opplyser Per Hindenes i Skialliansen.

Dette trenger de

– Vinterfesten og NM-organisasjonen har ingen ansatte – bare frivillige. Det er mange oppgaver som skal løses disse dagene, fortsetter Hindenes, og ramser opp noen ansvarsoppgaver:

  • Folk som skal ta vare på publikum som verter

  • Folk som kan passe på parkering

  • Folk som kan bidra i drift av kiosker og servering

  • Folk som kan hjelpe til med vakthold i løyper

  • Folk som kan bygge opp stadion til mesterskapene

  • Folk som kan bidra i oppheng av reklame

  • Folk som kan hjelpe løpere og ta vare på disse

  • Folk som drifter spiseplass for frivilligheten

– Lista er lengre, men her er det plass for damer og menn i alle aldre. Vi trenger dere for å skape folkefest og to flotte idrettsarrangement i Alta, fastslår han.

Einar Suhr var en av mange ildsjeler som stilte opp i 2018. Arrangørstaben regner med at de trenger 400–500 frivillige denne gangen. Foto: Karl Eirik Steffensen

Det er Roger Finjord som er rennleder for junior-NM. Han skriver følgende i en pressemelding fra Skialliansen:

– Vi ønsker alle frivillige velkommen. Vi trenger dere for at vi sammen skal skape gode opplevelser for de som kommer hit og for de som bor her. Vinterfest er fantastisk fordi det er med på å sette Alta på kartet. Og det er med på å skape bolyst.

Vil gjenskape suksess

Skiskytterleder Kai Bjørkli gleder seg veldig til det som skal skje noen uker senere.

– Vi får verdenseliten i skiskyting på besøk i Alta. Og de skal møte frivillige fra Alta som er i verdenseliten av frivillige. Vi er stolte over alt vi sammen kan skape, skriver Bjørkli, som får støtte fra Hege Hillestad som leder folkefestarbeidet.

– Vi skal skape folkefest i Kaiskuru og på sentrum. Vi skal gjenskape NM 2018 to ganger. Og vi er sikre på at dette vil være kanonbra for folk og for samfunnet både i Alta og i Finnmark. Vi vil skape stolthet lengst mot nord.

Verdifullt fellesskap

Ørjan Bakken i hovedkomiteen håper at altaværingene blir med på moroa.

– Vi vet at vi må gjøre jobbene. Og det gleder vi oss til. Vinterfest og mesterskapene skal gi endra flere skiløpere i dalen og i Alta. Også skal det vise at står på sammen og skaper gode ting for samfunnet, sier Bakken.

– Vi oppfordrer alle til å melde seg som frivillig. Du tar ganske greit kontakt med en av arrangørklubbene og melder deg. Du kan være frivillig en dag – noen timer eller flere dager. De som jobber dugnad opplever et verdifullt fellesskap, avslutter Bakken.

Det vil dessuten bli arrangert en egen frivilligfest for de som stiller opp. Denne finner sted på Scandic onsdag 1. mars.