Finnmark fotballkrets og deres samarbeidspartnere er godt i gang med prosjektet «Lys mellom husan», der kretsen skal innom samtlige kommuner i Finnmark. Konseptet bygger på Jakten på bolyst-prosjektet som ble avsluttet i 2021 og skal inspirere til mer frivillighet og økt aktivitet.

– Limet i ethvert lokalsamfunn

Alta er en av seks kommuner som får besøk i 2023, og timingen kunne knapt vært bedre. En lang rekke storslagne arrangementer går av stabelen i Nordlysbyen i år, og alle begivenhetene er helt avhengige av frivillig innsats for å kunne gjennomføres. Det ønsker fotballkretsen å sette fokus på.

– Vi ønsker å hylle menneskene som bidrar til at andre mennesker tenker at her er det godt å bo. Frivilligheten er limet i ethvert lokalsamfunn. Jeg er helt sikker på at vår kjære ordfører Monica er enig i at kommuneøkonomien er viktig, men at dét alltid ordner seg på et vis. Men mister man de frivillige er det ekstremt vanskelig å få et lokalsamfunn til å gå rundt, sier daglig leder i Finnmark fotballkrets, Roger Finjord.

– 1. mars inviterer vi og Skialliansen i Alta til en fornøyelig aften på Scandic Hotel, der festsalen skal fylles med 500 frivillige i Alta-samfunnet. Vi ønsker å samle ildsjeler fra hele spekteret, alt fra pensjonistforeningen til idrettslagene. Jeg kan garantere at deltakerne vil få kjenne på hvor mye dem betyr for Alta-samfunnet denne kvelden, fortsetter en alltid like entusiastisk Finjord.

Arrangerer junior-NM og NM

Dette skjer altså onsdag 1. mars – bare to dager før det braker løs med junior-NM på ski i Kaiskuru. Noen få uker senere kommer noen av verdens beste skiskyttere nordover. Da er det NM i skiskyting på programmet.

– Det er fantastisk at vi kan arrangere en slik kveld rett før disse norgesmesterskapene går av stabelen. Det er helt rett rekkefølge. Frivilligheten er kjempeviktig for Skialliansen, og det passer utrolig godt å hylle dem før arbeidet med å arrangere junior-NM og NM starter. Det er helt umulig for oss å gjennomføre så store arrangement uten dem, fastslår Aina Nordstrand i Skialliansen i Alta.

Mange store arrangementer i 2023

Alta-ordfører Monica Nielsen er enig med Roger Finjords utsagn om frivilligheten, og er veldig glad for at det settes søkelys på hvor mye ildsjelene faktisk betyr, både i det daglige og når det skal gjennomføres store begivenheter.

– Alta er en idretts- og kulturkommune, og det er det frivilligheten som har æren for. Vi kunne ikke gjennomført små og store arrangement uten de som stiller opp og jobber dugnad på fritiden. Vi har aldri før hatt så mange store hendelser i et kalenderår som det blir i 2023. Det gjør at vi er ekstra avhengig av frivilligheten i år, kommenterer Monica Nielsen.

Altaturneringen i håndball og fotball, junior-NM på ski, skiskytter-NM, Finnmarksløpet, Offroad Finnmark, Arctic Race of Norway og Alta Live er bare noe av det som skjer i Nordlysbyen i 2023. Felles for dem alle er at de er helt avhengige av frivillige for å lykkes.

– Dette gjør oss til en attraktiv kommune, og vi er svært takknemlige for at våre innbyggere får det til. Vi politikere kan ikke bestemme at vi skal arrangere NM, Alta Live, Altaturneringen og så videre. Det er det ildsjelene som gjør. Så vi er veldig glade for dette initiativet fra fotballkretsen og Skialliansen i Alta. Jeg gleder meg kjempemasse til å være med på dette, smiler Nielsen.

Påmeldingen er åpnet

Aleksander Johansen i fotballkretsen forteller at påmeldingen er åpnet. Mer informasjon om dette finner man på «Lys mellom husan» sin nettside (klikk på linken).

– Vi har et tak på 500 personer, så det kan være greit å være tidlig ute. Det blir en skikkelig festkveld med middag, dessert og underholdning. Og alt er selvfølgelig gratis for deltakerne. Vi kommer til å offentliggjøre mer av programmet når det nærmer seg, men det jeg kan si allerede nå er at det vil bli en magisk kveld. Ingen kommer til å gå skuffet hjem, sier Johansen, som har vært sentral i «Lys mellom husan»-prosjektet.

– Jeg har fulgt med både på dette og det forrige prosjektet til fotballkretsen, og beundrer det de har fått til. I år er det endelig vår tur. Det er et veldig bra konsept, og jeg ser frem til å være med å hylle de frivillige, avslutter Monica Nielsen.