Daglig leder Lars Abrahamsen bekrefter underskuddet.

– Vi kommer nok til å gå med et lite underskudd i år ja, sier Abrahamsen, som medgir at det er tøffere å være i 2. divisjon enn i 1. divisjon rent økonomisk.

– Da vi spilte 1. divisjonsfotball hadde vi inntekter fra Norsk toppfotball. Det har vi ikke i 2. divisjon, sier han.

Hovedårsaken til de røde tallene er manglende inntekter på arrangementer.

– Inntektene fra hjemmekampene har ligget et godt stykke under det vi har budsjettert med, medgir Abrahamsen.

Øker budsjettet

At ikke tallene ble styggere er mye på grunn av Tore Reginiussen-salget til Tromsø IL. Rundt 400.000 kroner er allerede tikket inn på Alta IFs konto, mens klubben fortsatt har rundt 200.000 kroner utestående. Dersom Reginiussen fortsetter å spille kamper i TIL er det antatt at det vil komme mer penger til Alta IF de to neste sesongene.

– Pengene vi har fått er gått inn i drifta. Noen mener kanskje at man skal sette av slike inntekter til spillerkjøp og lignende, men det har vi jo på sett og vis gjort. Å hente Tor-Mattis Kåven og Rune Berger kostet en del penger, slår Abrahamsen fast.

På tross av underskuddet økes budsjettet foran neste sesong.

– Budsjettet økes fra cirka 5 millioner til 7,2 millioner. Vi må bygge oss sakte men sikkert opp til 1. divisjonsnivå. Det som er helt sikkert er at vi må ha mye større inntekter for å overleve neste sesong og vi må ha en helhetlig strategi, mener han.

Om det blir opprykk til Adeccoligaen må tallene oppjusteres ytterligere.

– De med lavest budsjett i 1. divisjon ligger på cirka 10 millioner. Det må vi nok opp på, konstaterer Abrahamsen, som trekker frem Notodden som et eksempel på en satsende klubb.

– De hadde cirka 11 millioner i budsjett i 2. divisjon, og går opp med vel 5 millioner etter opprykket. Det koster å være med.

Tar grep

At det har blitt brukt en god del midler på spillerlønninger er ingen hemmelighet. Nå har man imidlertid tatt grep for å forhindre at pengesluket blir for stort.

– Det har blitt laget A, B og C-kontrakter. I utgangspunktet kommer ingen av spillerne til å tjene mer enn en 40 -stilling. Lønnen blir å dekke cirka det antall timer spillerne «jobber» ved kamper og trening, opplyser Abrahamsen.

For å få opp publikumsinntektene mener han det må skapes entusiasme rundt laget.

– I 2005-sesongen da vi rykket ned fra 1. divisjon hadde vi langt flere publikummere. Den store skrekken er at tilskuerne svikter oss neste sesong, sier Alta IFs daglige leder, som understreker at målet er at klubben blir et lag for hele Nordlysbyen.

– Vi håper at de andre klubbene i Alta også lykkes på høyest mulig nivå. Gjennom samarbeidet med BUL som vi jobber med å få på plass ønsker vi å konstatere at vi alle sammen jobber for et felles mål, og må stå sammen, sier han.

Markedsarbeidet

Også på markedssiden må det hentes inn mer penger.

– Næringslivet i Alta er flinke til å stille opp for idrettslagene, men det er mange om beinet, og vi har ikke store, tunge samarbeidspartnere som for eksempel Sogndal har. De har fire store, som alle bidrar med minst en million kroner, sier Abrahamsen, som ikke synes det er noen ulempe med mange mindre samarbeidspartnere heller.

– Det vil en følelse av at dette er noe vi står sammen om. Det er viktig at lokalsamfunnet tar tak og sier at dette er noe man ønsker. Jeg er ikke i tvil om at markedsføringsverdien for både fylket og byen er stort ved å ha et lag i norsk toppfotball, sier Abramsen.

Administrasjonen

Alta IFs fotballgruppe har i dag tre stykker ansatt i administrasjonen.

Abrahamsen synes ikke det er rom for kutt.

– Vi merket godt i 2003- og 2004-sesongen at mange kom inn og tok ansvar for å få skuta på rett kjøp. Vi hadde da et 2 millioners-underskudd som vi har slept med oss, men i dag er redusert til halvparten. Det har vært veldig mye slitasje på disse folkene, og mange har forsvunnet. Derfor er det så viktig å opprettholde bemanningen, særlig i sommer har vi hatt svært mange oppgaver, kommenterer han.

LES MER OM SAKEN I ONSDAGENS PAPIRUTGAVE

REDDET ALTA IF: Uten pengene fra salget av Tore Reginiussen hadde det blitt meget røde tall for Alta IFs fotballgruppe. Foto: Arkivfoto