Over 140 talentfulle fotballspillere i alderen 14-16 år samles denne uken i Porsgrunn for å delta på Equinor Talentleir. De unge altaværingene Jonathan Vonheim Norbye og Teo Emanuel Hindenes Ingilæ er blant deltakerne.

– Det er veldig gøy å få delta på Equinor Talentleir, sier forsvarsspiller Jonathan Vonheim Norbye.

Startet fotballkarrieren tidlig

Lagkameraten Teo Emanuel Hindenes Ingilæ er av samme oppfatning. Han har spilt fotball siden han var svært ung.

– Jeg ble glad i fotball i tidlig alder fordi pappa spilte fotball, og det var en stor del av livet mitt, forteller han.

– Det er artig å delta på Equinor Talentleir og møte de beste spillerne i landet og kjenne på nivået, fortsetter Teo.

Jonathan Vonheim Norbye er sønn av Alta IF-legenden Martin Norbye, som er spilleren med flest A-lagskamper i klubbens historie. Mamma Cecilie Vonheim Norbye har spilt håndball på Alta IFs A-lag i en årrekke.

15-åringen fikk sin A-lagsdebut da Alta IF møtte BUL i cupens første runde tidligere i sommer. Han har også spilt flere kamper for Norges U15-landslag (se link nederst i saken).

Tidligere Alta IF-spiller Stian Ingilæ er faren til Teo Emanuel Hindenes Ingilæ. Også moren Aina Hindenes har en fortid som mangeårig A-lagsspiller i samme klubb.

Inspireres av Ødegaard og Haaland

Selv om de 140 unge fotballtalentene har vidt forskjellige bakgrunner, har de én ting til felles: Alle har store ambisjoner innen fotballen. Hindenes Ingilæ ønsker å bli så god som mulig. Det krever målbevissthet og dedikasjon, noe han er fullstendig klar over. Han har brukt leiren til å forbedre seg på flere punkter.

– Jeg har fokusert ekstra på å øve på én mot én defensivt, å være god i press, og sette fart i ballen, sier han.

At mange av dagens store spillere har fått sitt gjennombrudd i forbindelse med Equinor Talentleir og Landslagsskolen, som blant annet Premier League-stjernene Erling Braut Haaland og Martin Ødegaard, er til stor inspirasjon for fotballspirene fra Alta.

− Jeg syntes det er kult at de også var med her, akkurat som oss og at det viser at alle som er her har mulighet til å nå toppen, sier Teo.

Håper på nye internasjonale stjerner

Og kanskje er det nettopp en av dagens leirdeltakere som i fremtiden presenteres som utenlandsproff, skriver Equinor i en pressemelding.

− Vi er stolte over å se at tidligere deltakere på Equinor Talentleir nå er helt i toppen internasjonalt. Equinor Talentleir og Landslagsskolen har som mål å inspirere ungdommene til å ta nye steg. På arenaer som dette får man konkurrere daglig mot de aller beste og samtidig vise seg frem for mulig landslagsspill. Vi håper at spillerne fra Alta motiveres til å yte det lille ekstra, og kanskje er det de vi ser i en av de store internasjonale klubbene i fremtiden, sier Liv Ims, konstituert sponsorsjef for Equinors sponsorprogram Morgendagens helter.

Store fotballdrømmer

Resultatene for aldersbestemte landslag de siste årene har vært gode. Dette viser at det drives godt talentarbeid i landet om dagen, og den gode jobben gjøres både ute i klubbene og på samlinger som dette. Det er NFF fornøyd med.

− Norges U-landslag i alle årsklasser klatrer på rankingene, og vi gleder oss over å se resultater av arbeidet vårt med neste generasjon A-lagsspillere. Guttene fra Alta og resten av deltakerne på Equinor Talentleir viser profesjonalitet, x-faktor og en sult etter å prestere. Det er en glede å trene dem, og vi har stor tro på at flere av disse unge talentene vil sette sitt preg på den internasjonale arenaen i fremtiden, sier Håkon Grøttland, som er leder for spillerutvikling i NFF.