Eidar og Norge tok VM-gull

Suksess for det norske laget i fredagens mix-konkurranse i junior-VM.

Eidar Johan Strøm gikk første etappe for det norske gullaget.  Foto: Flawia Krawczyk

sport

Etter en imponerende tiendeplass i torsdagens VM-debut fikk Eidar Johan Strøm sjansen på det norske laget som skulle konkurrere om medalje på fredagens mix-stafett i juniorverdensmesterskapet i kombinert, som arrangeres i Lahti denne uka.

Norge ledet så vidt foran Østerrike etter hopprennet, og Eidar Johan Strøm var førstemann ut i langrennet noen timer senere. Deretter overtok Marte Leinan Lund, før Gyda Westvold Hansen tok seg av tredje etappe.

Andreas Skoglund hadde ansvar for ankeretappen, og han sørget for VM-gull til Norge etter et spurtoppgjør mot Stefan Rettenegger fra Østerrike. Italia tok den siste pallplassen.

Hjemme i Alta fulgte hans tidligere trener Svein Erik Danielsen rennet på nett. Han var rørt til tårer da A-sporten snakket med han rett etter målgang.

– Jeg har sett både torsdagens individuelle renn og fredagens mix-stafett, og jeg er søkkimponert over det jeg har sett av Eidar Johan. Det er en helt fantastisk prestasjon. Tenk at vi har en juniorverdensmester fra Alta igjen. Det har så vidt meg bekjent ikke skjedd siden Knut Leo Abrahamsen tok individuelt gull i junior-VM i kombinert tidlig på åttitallet. Jeg er utrolig stolt, sier en overlykkelig Svein Erik Danielsen til A-sporten.

Han er en av ytterst få ildsjeler som holder hopp- og kombinertgruppa i Alta IF i gang. De har ikke lenger noen aktive utøvere lokalt, men støtter søskene Eidar Johan, Jørgen Oliver og Anna Odine Strøm så godt de kan økonomisk. Danielsen husker godt hvor ivrig unge Eidar Johan var da familien bodde og trente i hoppbakken i Eiby og Altabakken på Aronnes.

– Jeg har alltid sagt til Øyvind (Eidar Johans pappa red.anm.) at Eidar Johan er den av søskene som kommer til å nå lengst. Jeg og Eidar Johan har alltid hatt en helt spesiell kjemi. Jeg har fulgt han tett siden han begynte med skihopp som fireåring, og har mange gode minner fra blant annet våre treningsturer til Rovaniemi. Jeg husker veldig godt en fem år gammel Eidar Johan sette utfor i K35-bakken, og etter han kom en finsk veteranhopper på rundt 65 år. Han var utrolig tøff og uredd fra første stund. Det var en artig opplevelse, ler Danielsen.