Klart for sesongens første løp: – En forenklet versjon

Arrangøren ber publikum om å holde seg hjemme og heller følge med over nett.

Hundespann på vei ut fra sjekkpunkt Suolovuopmi fjellstue under Beaskádas 300 i 2020. I år blir det en forenklet utgave av arrangementet.  Foto: Aron Bræstrup Løsnes

sport

Lørdag 9. januar er det igjen duket for det tradisjonsrike hundeløpet Beaskádas 300, men i år blir det en nedskalert utgave av løpet.

Rita Hallvig har holdt god dialog med kommunen i forkant av årets arrangement. Arrangøren har gjort flere innstramminger i arrangementet for å gjennomføre årets løp.  Foto: Bjørn Martin Lyng

Forenklet utgave

– Vi fikk gjort en forenklet versjon, så håper vi at det skal funke, sier rennleder Rita Hallvig.

Lenge var det usikkert om det ville bli mulig å arrangere løpet i vinter. Både på grunn av covid-19 og dårlige snøforhold, men etter snøfall og flere innstramminger i arrangementet blir det endelig løp.

– Vi har sjekket de siste tiltakene og snakket med kommunen så vi skal være innafor, sier hun om de oppdaterte smitteverntiltakene som kom sist helg.

Der stod det også at utendørs aktiviteter innen idrett kan gjennomføres dersom det er mulig å holde god avstand.

Sosial distanse

For hundekjørerne selv vil sosial distanse trolig ikke være det største problemet.

– De som kjører hund er dem som har minst risiko for smitte, for de holder jo avstand, påpeker rennlederen.

Der risikoen er størst er på selve sjekkpunktet ved Suolovuopmi fjellstue, der er også start og målgang for løpet. Derfor utgår både kjørermøte og premieutdeling, samt at folk oppfordres til å holde god avstand. Fjellstua har også egne tiltak og begrensninger for antall besøkende.

Friluftslivstudent Liv Aina Moe på sjekkpunkt Suolovuopmi under løpet i 2020. I år er både start og målgang ved fjellstuen.   Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Må si nei til publikum

– Vi er nødt til å si nei til publikum. Ellers må man forholde seg til reglene som ellers i samfunnet, eller kanskje enda mer i den grad det kan gå ut over ande løp om vi ikke får det til her.

I tillegg har arrangøren bedt hundekjørerne om ikke å ha flere personer til stede per spann strengt nødvendig.

– Det er ikke mulig å være der bare for å se, av hensyn til covid-19 situasjonen. I år er det en forenklet utgave og det blir som det blir. Man får følge med på facebook-sida, fastslår Hallvig.


– Et kjempeløp!

Denne helgen inntok hundekjørerne vidda under langdistanseløpet Beaskádas 300.


Kvalifiseringsløp

Denne gangen blir det kun to klasser: 8-spann og junior. Åpen klass (med inntil 14 hunder) utgår dermed fra årets arrangement. Likevel er det hele 44 spann som er påmeldt i 8-spann og 5 i juniorklassen.

– Det var kanskje flere enn vi trodde, men det er nok mange av de som normalt ville kjørt storspann som nå kjører åtte, forteller Hallvig.

Distansene blir i år på 160 km og 100 km, og løpet vil fortsatt være et kvalifiseringsløpene for langløpene senere i vinter. Sist helg ble det også en vellykket avvikling av løpet Mush Synnfjell i Sør-Norge.

Vinner av juniorklassen 2020, Mina Hykkerud godt i gang med sjekkpunktrutinene midtveis i løpet. Juniorkjørerne er de eneste som får kjøre full distanse i årets løp.   Foto: Aron Bræstrup Løsnes

Klare for løp

Avslutningen på løpssesongen i 2020 ble en nedtur for mange. Da regjerningen stengte ned landet 12. mars var Finnmarksløpet full gang, men ble nødt til å avbryte.

– Jeg tror folk er utrolig klare for løp. Det er noe spesielt med å kjøre løp, man kan trene og trene, og møte folk under trening, men i en konkurranse situasjon er alt helt annerledes. Det er der du får prøve ut det du har trent på, og gjøre hundene mentalt forberedt. Det ser ut til å bli ganske kaldt, og det er også en del av dette.


– Måtte bare gasse på!

Det var magiske øyeblikk og tøff konkurranse på vidda under helgens løp.