Føler seg «bortdømt» av forbundet: – Dette tolererer vi ikke

BUL/Alta-trener Kai Olsen mener håndballforbundet bryter sitt eget regelverk.

Kai Olsen føler seg «bortdømt» av håndballforbundet etter beslutningen om å legge NNM til samme helga som de siste bringseriekampene.  Foto: Karl Eirik Steffensen

sport

Kai Olsen er en del av teamet som har ansvaret for samarbeidslaget fra BUL og Alta IF på 16-årssiden. De klarte å kvalifisere seg for den landsomfattende Bringserien, der det til nå er gjennomført seks seriekamper fordelt på tre kamphelger. Fortsatt gjenstår det to helger med bringeseriekamper. Lagets neste to matcher spilles for øvrig i Altahallen lørdag 14. mars.

– Visste om kampdatoene tidlig

Den siste kamphelga i det ordinære seriespillet går av stabelen 25.- og 26. april. Da skal Alta-guttene spille mot Sandefjord, Nøtterøy og LFH09 i flerbrukshallen tilknyttet Frogner idrettspark, og det er naturlig nok noe spillerne gleder seg veldig til. Men det skjer også noe svært spennende i regi av Norges håndballforbund region nord i Tromsø den samme helga, nemlig nordnorsk mesterskap for landsdelens beste 14- og 16-årslag. Kollisjonen mellom disse to arrangementene får store konsekvenser for BUL og Alta IF, samt Bodø HK, som er de nordnorske lagene som er kvalifisert for Bringserien.

– Region nord har lenge vært klar over at den siste kamphelga i Bringserien spilles 25.- og 26. april. Likevel har de altså valgt å arrangere NNM den samme helga, noe som sannsynligvis fører til at arrangementet går uten de beste spillerne fra de to største håndballklubbene i Nord-Norge. Jeg har vært i kontakt med forbundet og gitt dem klar beskjed hva vi mener om dette, men åpenbart til ingen nytte. Hvis de velger å følge dette vedtaket er det svært arrogant oppførsel fra de som har tatt denne beslutningen. Jeg har gått gjennom regelverket, og slik jeg tolker det er det ikke bare arrogant å frata oss muligheten til å bli nordnorsk mester, men faktisk et rent brudd på reglene. Det er lite fair play. Dette tolererer vi ikke, sier en svært misfornøyd Kai Olsen.

Få lag og kamper i Finnmark

Han understreker at seriespillet i de nordnorske avdelingene ennå ikke er ferdigspilt, og det er derfor ikke gitt at BUL og Alta IF klarer å kvalifisere seg for sluttspillet i Tromsø 25.- og 26. april. Samarbeidet mellom de to Alta-klubbene gjelder bare Bringserien. I det vanlige seriespillet stiller de med hver sine lag.

– BUL leder serien, så mest sannsynlig vil de være kvalifisert for sluttspillet. Det er jo utrolig synd for guttene hvis de vinner serien, men ikke får sjansen til å slåss om NNM-gull. Det er få lag og knapt med kamper for 16-åringene, og det er jo derfor vi har jobbet så hardt for å sikre bedre matching gjennom spill i Bringserien. At vi og Bodø blir straffet fordi vi har klart kunststykket å kvalifisere oss for bringseriespill føles veldig urettferdig. Er det virkelig ok for forbundet å gjennomføre NNM uten de beste lagene? Da forsvinner jo statusen for mesterskapet fullstendig, sier en oppgitt Olsen.

– Amatørmessig

Han mener forbundet ikke har gjort noe som helst for å rette opp det han mener er en helt feil beslutning.

– Det er én ting å gjøre feil. Det gjør vi alle. Men at man ikke bruker innsiden av hodet og gjør en innsats for å rette dette opp er regelrett amatørmessig. Jeg er ikke ute etter å «ta» noen, for de som jobber i region nord gjør en god jobb på mange områder. Men man må jo spørre seg om de i det hele tatt har gjort et forsøk på å løse dette. For meg virker det ikke som at de har vært villige til å se på ulike alternativer i det hele tatt.

– Vi synes det er leit

Eirik Engelsen avviser at forbundet bryter egne regler.

– Jeg har sett på den delen av regelverket som Kai Olsen refererer til, og det har ingenting med dette å gjøre. Vi bryter ingen regler. Men vi synes det er leit at NNM-sluttspillet kolliderer med kamper i nasjonalt seriespill. Vi ønsker selvfølgelig å ha de beste lagene på plass når det skal kåres nordnorske mestere. Dessverre lar det seg ikke gjøre denne gangen, kommenterer klubbrådgiver i region nord, Eirik Engelsen.

Han er ikke enig i Kai Olsens kritikk av forbundets håndtering av denne saken.

Eirik Engelsen forteller at forbundet har forsøkt å flytte NNM, men at dette ikke har latt seg gjøre.  Foto: Karl Eirik Steffensen

– NNM, som før het regionsmesterskapet i håndball, har som regel blitt arrangert helga etter påske. Denne gangen var det imidlertid blitt bestemt at den skulle gå av stabelen 25.- og 26. april. Da vi oppdaget kollisjonen med Bringserien sjekket vi muligheten for å flytte den frem en uke. Men det var dessverre ikke ledig hallkapasitet i Tromsø den helga, og da hadde vi ikke noe annet valg enn å beholde den opprinnelige datoen. Før ble mesterskapet arrangert ulike steder, men for noen år siden ble det bestemt at Tromsø var den beste strategiske løsningen i forhold til geografi og økonomi. Uten ledige haller er det lite vi kan gjøre. Vi kan ikke trylle, fastslår Engelsen.

Han forteller at det først og fremst ligger økonomiske hensyn bak beslutningen om å gjennomføre NNM 25.- og 26. april, selv om det betyr at de to beste lagene mangler.

– Først og fremst skjønner jeg at Kai Olsen og spillerne er skuffet. Vi synes det er leit, og kommer til å ta grep for at hindre at noe slikt skjer igjen. Men vi har mange hensyn å ta. Vi har et ansvar for å holde kostnadene nede slik at alle klubbene som har kvalifisert seg til NNM-sluttspillet ikke havner i en situasjon der de ikke har råd til å delta. Nå har vi en reisefordelingspott som fungerer fordi arrangementet er lagt til Tromsø. Skulle vi ha delt opp mesterskapet og eventuelt flyttet det andre steder ville det ha gjort turneringen veldig mye dyrere for klubbene, kommenterer han.

– Vi har sett på muligheten for å flytte arrangementet til en senere dato, men det har vist seg å være vanskelig. Fotballsesongen starter i begynnelsen av mai, og da er frivilligheten i håndballmiljøet ikke lenger tilstrekkelig for gjennomføringen et så stort arrangement. Vi har gjort det vi kunne, understreker han.