– Dette er et varsku som det må tas hensyn til

Tore Reginiussen er kritisk til stadig flere kunstgressbaner i norsk toppfotball.

Tore Reginiussen mener undersøkelsen som nå er gjennomført må tas på alvor. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix  Foto: Terje Pedersen

sport

I Eliteserien i Norge har 11 av 16 lag kunstgress på sin hjemmebane. Rosenborg er blant klubbene som har tatt til orde for at det nå må satses mer i retning av naturgress igjen, og får støtte av majoriteten av fotballspillerne på toppnivå i Skandinavia. En undersøkelse viser at 85 prosent av de spurte skulle helst ha sluppet kunstgress.

Det er spillerforeningene i Sverige, Norge og Danmark som har gjennomført undersøkelsen. 460 spillere fra de to øverste divisjonene på herresiden samt toppserien for kvinner har svart. Hele 85 prosent av spillerne svarer at naturgress er det foretrukne underlaget å spille på dersom de kunne ha bestemt. Ni prosent vil ha kunstgress, mens for de siste seks prosentene er underlaget uvesentlig.

I undersøkelsen rettes søkelyset mot belastningen kunstgressunderlag har på kroppen og skadefrekvensen på kunstgress kontra naturgress. 90 prosent av spillerne som har besvart spillerforeningenes undersøkelse, svarer bekreftende på at de har opplevd at «et skifte mellom kunstgress og naturgress øker den fysiske belastningen på min kropp». Kun to prosent har ikke merket noen forskjell.

95 prosent svarer videre at de mener kunstgress forårsaker flere skader enn gressbaner.

– Dette er oppsiktsvekkende høye tall. Hvis norske lag ønsker å konkurrere på det høyeste nivået internasjonalt, må vi konkurrere på samme underlag, det er min mening. Når man i tillegg ser hvor mange spillere som mener kunstgress er det underlaget som forårsaker flest skader, så er dette et varsku som det må tas hensyn til, sier RBK-kaptein Tore Reginiussen i en pressemelding.

Forbundsleder Joachim Walltin i spillerforeningen NISO mener undersøkelsen som nå er gjennomført er et viktig innspill i debatten rundt bruk av kunstgressbaner i framtida.

– Med det tydelige bildet undersøkelsen viser – samlet og i de enkelte land – må klubber og forbund lytte til spillerne og prioritere investeringer i bedre gressbaner, sier han.