Alta best i landet

Sommerens «Sykle til jobben»-aksjon var en stor suksess. Målet er å få med enda flere til neste år.

FORNØYD: Gjermund Abrahamsen Wik er svært tilfreds med tallene, men ønsker seg enda flere deltakere i 2020.  Foto: Privat

sport

Nordlysbyens aktive kvinner og menn tok ansvar under årets «Sykle til jobben»-aksjon. Tallene viser at Alta er landets beste sykkelby sett i forhold til innbyggertall. I løpet av tre måneder fra 24. april til 21. juni har 774 personer fra Alta registrert seg som deltakere. Det er betydelig flere deltakere enn mange større byer i landet som eksempel Tromsø, Bodø og Drammen, skriver Bedriftsidretten Troms og Finnmark i en pressemelding.

1000 deltakere neste år?

Tall fra årets nasjonale sykkelkampanje er fantastisk god lesning for folkehelsekoordinator Gjermund Abrahamsen Wik og aktivitetskonsulent i Bedriftsidretten Troms og Finnmark, Jan Arild Hansen.

– Det er veldig hyggelige tall. Men selv om folk og bedrifter i Alta har vært landets beste sykkelkommune i 2019, har vi som mål om å befeste vår posisjon med å nå minst 1000 deltakere i 2020, opplyser duoen.

Altaværinger har registrert 182.270 kilometer på sykkel- eller til fots til fordelt på over 30.000 økter og nesten like mange minutter i løpet av aksjonen. I gjennomsnitt har hver deltaker syklet 12,7 mil bare til- og fra jobb. Også de som har valgt å gå til- og fra jobb har i gjennomsnitt lagt ned 34 kilometer i løpet av årets kampanje.

– «Sykle til jobben»-aksjonen gir ikke bare en god effekt for folkehelsa i form av daglig fysisk aktivitet. Det har også gitt en positiv gevinst for miljøet hvor 27340 kilo av klimagassen CO2 er spart i løpet av årets kampanje, fastslår Abrahamsen Wik og Hansen.

Flinke bedrifter

Bedrifter i Alta har også vært særdeles flinke til å slutte seg til årets aksjon. Hele 47 store og små bedrifter har meldt på lag hvor deltakere har registrert seg på 112 ulike lag i konkurransen.

I bedriftskonkurransen troner Furua barnehage AS øverst med totalt 130 poeng med Ishavskraft, Verte Landskap og arkitektur, Åsen barnehage og Alta ungdomsskole på de neste plassene.

I lagkonkurransen er det Åsen Elite fra Åsen barnehage som registrerte flest poeng (177) etterfulgt av AUSK riders (Alta ungdomsskole), Økonomi (Alta kraftlag SA), Team Thomassen (Alta kommune, Team Slakteklar (Grieg Seafood) og Furua barnehage på de neste plassene.

Landsdekkende aksjon

«Sykle til jobben»-aksjonen drives av Bedriftsidretten, som gjennom 46 år har fått deltakere til å velge sykkel fremfor bil til jobben. «Sykle til jobben» er også landets største aktivitetskampanje som i 2019 fikk 43707 deltakere.

– Alta kommune ble den første kommunen i Troms og Finnmark hvor alle innbyggerne kunne delta gratis i kampanjen. Også for 2020 kan innbyggerne i Alta melde seg på og delta i konkurransen, avslutter Gjermund Abrahamsen Wik og Jan Arild Hansen.