God start for kløktig pilotprosjekt

Fire skoleklasser fra Alta og Hammerfest møttes til sjakkduell i Nordlysbyen.

SUKSESS: Sist helgs sjakkturnering for femteklassingene i Alta og Hammerfest var en stor suksess.  Foto: Alta sjakklubb

sport

Alle femteklasser i Finnmark, Møre og Romsdal, Buskerud og Trøndelag har dette skoleåret fått tilbud om å delta i «Sjakk5ern», som er et pilotprosjekt i regi av Norges sjakkforbund og Ungdommens sjakkforbund.

Viktigst med mange deltakere

Noen hundre klasser slo til og gjennomførte opplæring med videoer og spilleøvelser. Alle fikk tilsendt sjakkbrett og brikker.

– Finnmark er et av fylkene som var så heldig å få tilbud om å bli med på dette i første omgang. Neste år vil flere, muligens alle i Norge, få den samme muligheten. Da fylkesmesterskapet gikk av stabelen her i Alta sist helg var det Erik Grindbakken, som er prosjektkoordinator i skolesjakken, som organiserte det hele, opplyser Alta sjakklubb i en pressemelding.

MORO: Også elevene fra Alta gjorde det bra i turneringen.  Foto: Alta sjakklubb

– Noen av skolene har konkurrert mot andre skoler, og nå var det altså oppstart av fylkesmesterskapet i alle de fire utvalgte fylkene. Det er viktigere å ha mange deltakere enn noen få veldig flinke sjakkspillere i denne konkurransen. Høy prosentandel av deltakere fra klassen gir ekstra score, forteller de.

Hammerfest stakk av med seieren

Tidligere i vinter ble det arrangert distriktsmesterskap. I Alta møttes 72 spillere fordelt på fem lag, og det var vertskapet 5B ved Elvebakken skole som tok lagseieren.

I sist helgs fylkesmesterskap, som også ble arrangert i Alta, deltok tre lag fra Nordlysbyen og ett fra Hammerfest. Dette var elever fra Gakori, Øvre Alta, Elvebakken og Fuglenes skole. Og det var de langveisfarende som var best.

TIL TOPPS: De unge sjakkspillerne fra Fuglenes skole i Hammerfest stakk av med seieren.  Foto: Alta sjakklubb

– Vinnerne ble Fuglenes skole, som var strålende fornøyde med å ta hjem seieren. Dette ble feiret med besøk i Nordlysbadet etter flere timer med masse sjakkspilling. Lagleder fra Hammerfest var Hege Pedersen. De stilte også sterkt opp med ansatte fra skolen samt masse foreldre som tilskuere.

– I pausene hadde alle muligheten å delta i en quiz. Her var det så mange som 13 elever som hadde alt riktig, og de fikk velge seg enten flotte bokpremier om sjakk, eller for eksempel kortstokk med sjakkoppgaver og sjakkåpninger. Dette var veldig populært. I tillegg fikk alle som var med velge seg en nøkkelring, selvfølgelig formet som en sjakkbrikke, får A-sporten opplyst.

Fra nesten skoleår skal «Sjakk5ern» etter planen bli et tilbud til femteklassinger i hele landet med en avsluttende landsfinale.