Klare for finalene

Edvard Moland kjørte inn til syvendeplass i sitt kvalifiseringsheat.

TRYGT GJENNOM: Både Martin (t.v.) og Edvard Moland skal kjempe om titler på lørdag.  Foto: Karl Eirik Steffensen

sport

Mens Martin Moland (VM), Malene Trosten Andersen og Birgitte Olsen (World cup) kun kjørte tidskvalifisering for å bestemme startposisjonen i lørdagens finaler, måtte Edvard Moland, Simon Kjellmann og Niillas Hætta komme seg gjennom en tøff kvalik bare for å få kjøre på lørdag.

Det gikk kun bra for Edvard Moland.

Han hadde syvendebeste tid i sitt kvalifiseringsheat og sikret seg dermed en av de 16 tilgjengelige finaleplassene i europamesterskapet som kjøres over tre heat i Boden på lørdag. Kjørerne var delt opp i to ulike kval-heat.

– Det var en veldig krevende bane, og det var vanskelig å få skikkelig flyt, skriver Edvard Moland i en sms til A-sporten.

Med 27 kjørere til start i kvalifiseringen var det noen som måtte forlate EM-arenaen allerede fredag. Dessverre var to av disse lokale kjørere. Simon Kjellmann fra Alta endte på 13. plass i sitt kvalifiseringsheat og røk ut. Det samme gjorde Niillas Hætta fra Kautokeino, som deltok på treningen, men ikke fikk kjørt et eneste heat i kvaliken.

Martin Moland skal kjempe om VM-gull, men har en jobb å gjøre hvis han skal ha noen sjanse mot de beste. Han tok det svært rolig på treningen, men kjørte inn til 11. beste tid i kvalifiseringen. Han var godt over to sekunder langsommere enn finske Aki Pihjala, som sikret "Pole Position" foran Adam Renheim og Emil Harr. Magnus Reiten var beste nordmann på sjetteplass.

I World cup for kvinner var det hjemmehåpet Eline Öhman som var raskest både på fritreningen og i tidskvaliken. Malene Trosten Andersen var nummer to - sekundet bak Öhman. Birgitte Olsen var tredjebest på treningen, men falt til 10. plass på tidskvalifiseringen.