– Det er veldig tøft og variert, og nå som vi er så heldige å få Petter med på laget, er det greit å komme opp og se omgivelsene han trener i, sier langløpsprofilen, Morten Eide Pedersen, fra Lillehammer.

Pedersen er et av firkløvrene i Team BN Bank, sammen med Petter Eliassen, Simens Østensen og Øystein «Pølsa» Pettersen. Den siste uka har Pedersen vært sammen med Østensen i Alta, hvor Petter Eliassen har tatt dem med høyt og lavt. Den eneste som mangler for en fulltallig tropp er Øystein Pettersen.

– Øystein er veldig hjemmekjær, så han tok ikke turen. Men det er stor stas og veldig hyggelig at de andre to har lyst å komme hit og trene med meg. Samtidig som jeg får vist dem hva Alta har å by på, sier Eliassen, som har etablert seg med familien i Tverrelvdalen, hvor han er tilbake i langløspmanesjen for fullt etter et kort avbrekk for å fullføre fysioterapiutdannelsen.

På vidda

Sammen med Eide Pedersen og Østensen står Eliassen klar med rulleski og solbriller ved Samfunnshuset i Tverrelvdalen klokken åtte på morgenkvisten. Klare for dagens økt.

– Den går ut til Laukvika og deretter til Russeluft, forklarer 32-åringen, som de foregående dagene har hatt guttene med på både sykkel-og løpetur på fjellet.

– Jeg skjønner at det er mulig å få trent her. Vi var på vidda i går og vi kunne gjerne løpt en time eller to til. Med det været som har vært er det fantastiske treningsområder her, sier Østensen, som selv kommer fra Bærum utenfor Oslo og som har vært på det norske langrennslaget før han gikk over til langløp.

Pedersen og Østensen har sjekket inn på den såkalte Lotta-stua øverst på Romsdalsbakken i Tverrelvdalen under sitt ukes lange opphold. Frokosten består av «noe så kjedelig som brødskiver», for Eide Pedersen del med Nugatti, samt hvitost og skinke på. Pluss kaffe.

– I sekken har vi gjerne noe godt, eller vi har med penger så vi kan stoppe å kjøpe boller og brus på turen, røper han.

– Boller og brus...?

– Det er en av fordelene med å gå på ski, da kan du tillate deg litt mer sukker, ler Eliassen, som iler til med å fortelle at de skal innom foreldrene til tidligere skiløper i Alta, Daniel Strand, som bor ute i Laukvika.

– De røyker laks, så kanskje det blir en smakebit, sier han optimistisk.

– Hva annet?

– STAS MED BESØK: Petter Eliassen (midten) fra Tverrelvdalen IL synes det er artig å ha besøk av langløpskameratene Simen Østensen (t.v) og Morten Eide Pedersen. Foto: Hanne Larsen

Guttene mener de utfyller hverandre godt og opplegget er å trene ilag en uke hver måned frem mot sesongstart. På spørsmål om hvorfor de holder på med langløp kommer det lattermilde svaret svaret lynkjapt fra Østensen:

– Hva annet skulle vi gjort? Nei, for å være ærlig så er langløp et kjempefint alternativ når man har gått langrenn og ikke resultatene lenger er slik man ønsker. Langløp gir ny motivasjon og det er en kjempefin mulighet til å kunne gjøre det man trives med. Vi føler oss veldig privilegerte som har samarbeidspartene som støtter oss og som gjør det mulig for oss å trene for å bli best mulig.

Jobbet som lærer

Som en liten kuriositet (for nysgjerrige dalinger) kan Eliassen røpe at moren til tidligere OL-vinner i sprint, Øystein Pettersen, har jobbet som lærer i Tverrelvdalen i fem år.

– Så selv om han ikke kom oppover denne gangen, er iallefall familien hans kjent her oppe, sier Petter.

Med såpass kjente skiløpere på besøk er det naturtlig for Eliassen og invitere med seg unge utøvere fra Nordlysbyen ski på treningsturene.

– Alle som ønsker det har hatt muligheten til å slå følge, sier trønderen, mens Eide Pedersen bemerker at de har blitt godt ivaretatt av diverse ildsjeler knyttet til skimiljøet i Alta.

– Alta har veldig bra fasiliteter til å være en mindre plass og vi ser at mange stiller opp og har lyst å bidra når vi er her. Dugnadsånden er tydeligvis sterk, sier han.