Lise Olsen og Charlotte Liljegren, er to av flere «dugnadsforeldre» som onsdag kveld fikk oppdraget med å male dørene til garderobene.

– Hva synes dere om å jobbe dugnad?

– Jeg synes det er helt greit at vi som er foreldre til barn i Alta IF stiller på dugnad. Det handler kun om noen få timer hvert år, mener Lise Olsen, som sammen med Charlotte Liljegren storkoste seg som malere.

– Malt før?

– Jeg har malt ei hytte i sommer, så erfaringen er stor, spøker Liljegren.

– Jeg har faktisk aldri holdt i en malekost, men dette går jo fint, ler Olsen som viser med brede strøk at døren blir knakende blå som er en av de to av fargene til Alta IF.

RENT OG PENT: Anders Bongo Wiik vasket flere av dassene som nå står skinnende rene, klare for publikum i helgen. (Foto: Reiulf Grønnevik)

– Resultat med et sveip

Litt lenger bort fikk Anders Bongo Wiik det ærefulle oppdraget å vaske toalettene ved kantina.

– Jeg har vasket toalett før, så dette kan jeg. Det fine med å vaske dass er at man ser resultat med en gang, ler Bongo Wiik som ikke har noe i mot å gjør en frivillig innsats.

– Dugnad er et nødvendig onde og vi gjør jo dette for at ungene skal få en knakende god fotballhelg. Samtidig er det sosialt, for man blir kjent med flere foreldre, et pluss det også, påpeker Bongo Wiik.

Dugnad i åtte år

Inne i kantina vasket Beate Jensen flere vinduer og en fryseboks som skulle klargjøres for is-sugne barn og unge.

– Jeg har to barn som er med i Alta IF og jeg er med på dugnad åttende året på rad. Jeg stiller alltid, for det er ikke bare jobbing og slit, det er gøy og veldig sosialt. Man blir kjent med foreldrene på laget og alle som stiller er alltid i godt humør, sier hun.

– Tror du mange sniker seg unna?

– Det vet jeg faktisk ikke, men når man tenker på trenerne som setter av tid til ungenes trening flere ganger i uka, er noen få dugnadstimer en smule i havet. Det skulle egentlig bare mangle at også foreldre stiller opp og gjør en innsats nå og da. Dugnad er en vinn-vinn- situasjon for alle.

ERFAREN: På 8. året på rad stiller Beate Jensen på dugnad for Altaturneringa. - Jeg synes det er veldig moro å hjelpe til. Vi gjør jo dette for alle barna som vil spille fotball.  (Foto: Reiulf Grønnevik)

Fylte søppelsekken

Det mener også Gro Soleng, som på sin dugnad fikk oppgaven med å plukke søppel.

– På litt under en time ble sekken full, for jeg fant masse «gull» under stadion, ler Soleng, som også mener litt frivillig innsats er noe alle som kan, bør stille opp på.

– Alle foreldre på laget vårt stiller alltid opp, for vi har en flott foreldregruppe med stor dugnadsånd. En liten innsats for laget og foreningen hvert år er helt greit, smiler Soleng.

– Fantastisk flott å få bidra

Torsdag morgen, i øsende regn, jobbet Fuad Almazim, Foad Alkhatib, Abdl Hamid Albbwyedani og Tarig Madebow fra Alta voksenopplæringsenter dugnad med å sette opp diverse skilt og plakater rundt banene på Aronnes stadion.

– Veldig trivelig å få bidra til fotballfest for barna. Jeg har selv to barn som skal spille i helgen, så det er en selvfølge at man skal hjelpe til, smiler Fuad Almazim som opprinnelig kommer fra Syria.

– Dugnadsbegrepet, påstått å være typisk norsk, har dere dette begrepet i Syria?

– Ja, det har vi, så det nok ikke bare et fenomen i Norge, ler Fuad som utdyper:

– I Syria er det helt vanlig å jobbe frivillig for eksempelvis fotballklubber, så det er vi godt vant til. Vi har også regnvær og faktisk i blant snø på vinteren, så litt regnvær gjør ingenting, smiler han mens kompisene gjør klart en stor reklamebanner.

– I Sudan, hvor jeg kommer fra, jobber man også dugnad, ler Abdl Hamid Albbwyedani.

LAMINERINGSJOBB: – Det er viktig å laminere matskiltene hvis det skulle bli regnvær, sier Mako Abubakar Ali og Amina Mahmud som kommer fra Somalia.  (Foto: Reiulf Grønnevik)

– Masse oppgaver

Svanhild Eliassen, som er en av lærerne på voksenopplæringsenteret, forteller at de alltid er med å hjelpe til under Altaturneringen.

– Senteret er i hovedsak for innvandrere som vil lære norsk. De setter stor pris på å hjelpe til. Vi er til for at de skal lære norsk kultur, og dugnad er jo en del av dette. I tillegg lærer de nye ting og blir kjent med nye mennesker. Mange innvandrere har også barn som er med på ulike lag. I år har vi fått oppgaver med å henge opp skilt, fikse i stand telt, kutte frukt, laminere matskilt og mye mer,sier Eliassen.

Mako Abubakar Ali og Amina Mahmud fra Somalia fikk oppgaven med å laminere matskilt.

– Vi synes det er fantastisk flott å få bidra. I dag har jeg også luket gress slik at stadion ser pen ut før alle lagene og publikum kommer til helgen, smiler Abubakar Ali.

– En møteplass for de voksne

Petter Oseberg som er turneringsleder er mektig stolt over alle de som stiller opp som frivillige.

– Uten de frivillige som jobber dugnad hadde det ikke blitt noen turnering. Totalt er det 550 som jobber dugnad i år og det betyr at det legges ned ganske mange tusen timer for at alle barna skal få en flott helg i fotballens tegn, roser Oseberg.

– De som er foreldre til Alta IF-spillere får alltid utdelt 4 timer hver, og de aller fleste er veldig positive til dette, for alle vet at andre helga i august er det turnering og man stiller seg ofte inn på å være med på dugnad. Det å jobbe dugnad er også veldig gøy. Foreldre og foresatte får en sosial møteplass og jeg opplever at de ser på det som positivt.

Lager mat hele helga

I tillegg til foreldre, stiller det også opp flere som ikke har direkte tilknytning til turnenringen.

– Mange vil hjelpe til og totalt er det vel 50 personer som har meldt sin interesse i år. 18 av disse er flyktninger fra Alta voksenopplæringsenter. En viktig innsats som vi selvsagt setter umåtelig stor pris på, sier Oseberg.