Selv om sommeren i nord har gjort seg gjeldende kun den siste måneden har det vært lite nedbør i lang tid. Det vil få stor betydning for syklistene i Offroad Finnmark.

Tirsdag startet herrenes eliteklasse ut på sine 700 kilometer over vidda. Team Kjekkas, Rune Henriksen og Kristoffer Clementz, sa like før start at føret kommer til å være optimalt.

– Jeg tror det vil være en stor fordel med tørt føre. Vi får raskere spor også slipper vi å få tilgriset drivverket på sykkelen, som skaper friksjon i systemet. Så det er bare positivt. Eneste negative er eventuell vannmangel, sier Henriksen.

Mindre bæring

Teamet har starta løpet to ganger før, fullførte i 2014 og måtte bryte i 2016, et år det var det veldig vått. Clementz tror det vil gå fortere enn tidligere, delvis også fordi det vil bli mindre bæring av sykkel. Områder som kanskje tidligere har vært våte vil i år være tørre.

– Definitivt. Jeg tror ikke det kommer til å bli noe bæring i det hele tatt. Kanskje noen små kneiker, men ikke på grunn av tunge områder med myr sånn som tidligere.

GODT FORBEREDT: Kjetil Suhr og Alf Christian Losvar sykler sammen i løp for første gang, men kjenner hverandre godt. Foto: Astrid Krogh

Alf Christian Losvar har syklet Offroad Finnmark siden løpet starta opp. Fullfører han dette løpet er han den første syklisten som har fullført 11 løp. Også han mener årets løp vil bli annerledes enn tidligere.

– Det kommer til å gå veldig fort. Vanligvis er myrpartiene nokså bløt, nå vil de være knusktørr slik at man bare kan sykle over. Der kommer vi til å spare tid og krefter.

– Tror det vi vil se at det går raskere enn noen gang?

– Det er litt vanskelig å si fordi det er nye løyper hvert år. I år er det i tillegg en lettere løype, hvert fall lettere enn i fjor.

Flotte kulisser på vidda

Clementz og Henriksen tror utfordringen vil ligge i å få i seg nok drikke og næring. Det er alltid en utfordring, men den vil være spesiell i år.

– Det kommer til å gå fortere i år, pulsen kommer til å være høyere enn tidligere, og da bruker man mer energi. da må man fylle på lagrene og det er vanskelig for man blir så lei av alt som smaker søtt.

Team Kjekkas er overbevisst om at årets løp kommer til å skille seg ut, også når det gjelder magiske opplevelser.

– Dette er helt topp. Man kan ikke få det bedre, sier Clementz.

– Rundt lunsjbordet i dag var det en som sa at vi kom til å få noen minner for livet. På grunn av været på vidda ville vi se noen kulisser vi aldri hadde sett før.

– Torsdag kveld og fredag kommer regnet. Hva tenker dere om det?

– Det er fordelaktig å kjøre fort slik at vi kommer inn før det blir for mye regn, sier Clementz med et smil.