Sparebank 1 Nord-Norge er tungt inne på sponsorsiden i Arctic Race of Norway, som i år arrangeres i landets nordligste fylke. Det hele skal avgjøres søndag 19. august, da rytterne gjør unna den siste etappen fra Kvalsund til Alta.

– Vi skal slå Tromsø

De ansatte er SNN er kjent for sitt energiske engasjement når store happeninger finner sted i landsdelen. Det fikk altaværingene sist erfare under NM på ski i vinter, da Sparebank 1 sto for gjennomføringen av det meget populære barnerennet i Alta sentrum som samlet 750 unger.

I timene før målgang i Arctic Race om drøyt seks uker skal de organisere et barneritt på sykkel under navnet SNN Mini Arctic Race, og arrangøren har som mål å doble antall deltakere fra vinterens flotte begivenhet.

FULL TRØKK: Slik så det ut da SNN Arctic Mini Race ble arrangert i Alta for fire år siden. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Da vi arrangerte barnerittet for fire år siden hadde vi 900 unge syklister på startstreken. Det var en stor opplevelse, men vi ønsker selvsagt å strekke oss enda lenger. I år har vi som mål å runde 1500 deltakere. Vi skal slå Tromsø, smiler Anita Olaussen og Kjell Otto Digre, som er koordinatorer for barnerittet i Alta.

For ordens skyld: Da Tromsø arrangerte SNN Mini Arctic Race i fjor deltok 1122 barn. Det er altså først og fremst dette antallet arrangøren ønsker å toppe.

– Vi skal lage en skikkelig folkefest her i sentrum. Det er mye av grunnen til at vi går så tidlig ut med denne informasjonen. Vi har allerede nå åpnet for deltakelse på våre nettsider snn.no/sykkel. Det koster ingenting å delta, og barna får eget startnummer og flotte premier. Her er det bare å melde seg på, smiler duoen.

Få tilgjengelige parkeringsplasser

Sykkelrittet er for barn opp til 12 år, og løypa er 700-800 meter lang. Startskuddet går ved Alta taxisentral, og deltakerne følger Løkkeveien rundt katedralen og tar av til venstre mot Altaposten. Så sykler de gjennom «smuget» mellom Nordlysbadet og Amfi før de svinger til høyre i gågata. Målgangen er ved Taverna'n (se kart).

SLIK BLIR LØYPA: Deltakerne skal rundt Nordlyskatedralen før de sykler i opp gågata og i mål. Foto: SNN

– Vi har et veldig bra samarbeid med Alta kommune, som bidrar til å holde sentrumsgatene fri for annen trafikk denne søndagen. Akkurat når startskuddet går er ikke helt avklart, men det blir på formiddagen - i god tid før proffsyklistene inntar Nordlysbyen. Vi har det meste på stell. Nå gjenstår det bare å fylle opp sentrumsområdet med unge, ivrige syklister, fastslår Kjell Otto og Anita.

Den eneste bekymringen de har er mangelen på parkeringsplasser. Ettersom store deler av sentrum stenges av blir det vanskelig å finne et sted å sette fra seg bilen.

– Vi oppfordrer store og små som ikke bor så langt unna om å sykle til sentrum. For de som er avhengige av å kjøre dit blir det kjempeviktig å være tidlig ute. For å unngå lange køer av utålmodige barn begynner vi å dele ut startnummer til de påmeldte allerede uka før, og det skjer i bankens lokaler.

Viktig begivenhet

Olaussen og Digre synes det er moro å kunne bidra til å skape en slik folkefest når verdens øyne er rettet mot Finnmark og Nordlysbyen. Levende bilder fra Arctic Race of Norway går ut til 190 land. I fjor var det 34 kanaler som sendte fra rittet. Eurosport alene sendte 31 timer med action fra ARN.

KOSTE SEG: Anita Olaussen delte ut boller og jus til de unge syklistene som hadde tatt turen til sentrumstorget. Her blir det målgang i årets barneritt. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Jeg synes det er kjempeartig å være med på noe slikt, og jeg har barn som også gleder seg veldig til å delta. Det blir flest vanlige sykler i løypa, men også sparkesykler og trehjulssykler. Felles for alle deltakerne er at de skal bruke hjelm, for vi er veldig opptatte av sikkerhet i dette rittet. Hjelm er en selvfølge, fastslår Anita Olaussen.

– For SNN er Arctic Race of Norway viktig for landsdelen. Det er beregnet at det legges igjen 80 millioner kroner lokalt de dagene rittet foregår, og det som er bra for Nord-Norge er bra for Sparebank 1. Også er det ekstra artig at vi kun bruker egne ansatte når vi skal arrangere ting som dette. Det er mye arbeid, men vi elsker det, smiler Kjell Otto Digre.