Allerede som liten gutt starta Frank Ruben Olsen sin karriere som fotballspiller i Alta. Med årene skulle det vise seg å være vanskelig å fortsette. Skader satte en effektiv stopper.

Veien videre ble trening, coaching og idrettspsykologi ved Norges Idrettshøgskole. I dag er han trener for fjerdedivisjonslaget til Romsås IL, en jobb han gjør på frivillig basis.

MÅLET: Foto: Privat

Trenertalent?

I fjor ble han og syv andre plukket ut blant 40 søkere til Vålerengas trenerutviklingsprogram. I desember startet programmet.

– Jeg føler at det gir meg mye og det er veldig lærerikt. Jeg blir fulgt opp på treningene og da får man en veldig ærlig tilbakemelding på hva man har fått til og hva man må gjøre noe med.

– Hvorfor tror du at du ble plukket ut?

Jeg håper at det er fordi jeg har vist at jeg har kommet langt i forhold til trenerutdannelsen. Det var mange søkere, så jeg var heldig som ble plukket ut, sier Frank Ruben.

Store mål

Tilbakemeldinger han får i programmet er avgjørende i forhold til å nå målene han har satt seg.

– Jeg har et mål, om det er realistisk er noe helt annet, men jeg håper å bli trener i Champions League en dag.

– Hvilket lag satser du på da?

– Juventus er favorittlaget. Det er ikke det viktigste som trener, men hadde det vært «juva» så er det den største drømmen.

Fokus på treneren

Programmet som Frank Ruben er en del av strekker seg helt fra desember 2017 til november 2018, og inneholder elleve moduler. Blant annet kartlegging, treningsplanlegging, analyse, mental trening, trenerpraksis og studietur til en ledende toppklubb i Skandinavia, skriver Vålerenga på sin hjemmeside.

–  Vi vil veldig gjerne være med å øke kompetansen hos trenerne i våre nabo- og samarbeidsklubber, slik at vi både er synlig der ute med kompetansetiltak og samtidig bidrar til kompetanseheving, sier leder for programmet og trenerutvikler i Vålerenga Roy Arne Berg.

At 40 stykker søkte på programmet vitner om at det er stor interesse og ønske om større fokus på å utvikler trenere i sin hverdag, sier Berg.

Frank Ruben sier de får verdifull oppfølging og kunnskap.

– Vi har for eksempel vært med på taktikkmøtene til Vålerenga. Da får man et godt innblikk i hvordan de gjør det på toppnivået.

Han skryter av Vålerenga for at de utvikler trenere utenfor egen klubb. I mange år har det vært mest fokus på utvikling av spillere. Det er i endring.

– Fokuset på treneren øker. Det blir flere fulltidsjobber som trener i Norge. Man ser at treneren er en av hovedbidragsyterne til at spillere blir så gode som de blir. Spillerne er så klart viktigst, men treneren er også viktig.

Tøft yrke

– Man leser stadig vekk om trenere som ikke har levert etter forventning, både internasjonalt og nasjonalt, også får de sparken. Hva tenker du om å gå inn i det?

– Det er et eget liv. Det er mange som blir sparket, både med gode grunner og uten gode grunner. Sånn sett er det et risikabelt yrke, men samtidig en egen spenning. Så lenge man er i stillingen så har man ofte gjort en god jobb, så får man høre det dersom det snur. I de fleste tilfeller vil det bidra til at man blir bedre selv, at man utvikler seg i riktig retning.

Veien til Champions League

Trenerutviklingsprogrammet er et steg på veien i det som Frank Ruben håper skal bli hans karriere. Veien videre er å bygge stein på stein og ta avgjørelser som bidrar til at han kommer seg videre.

– Romsås er en erfaring i fjerdedivisjon, så det er langt unna. Men man må jobbe og ta skritt for skritt. Jeg vil gjerne ta flere kurs som kan være lærerik og at jeg får enda mer kunnskap. Så må man ta de riktige skrittene i forhold til hvilket lag man er trener for.

– Skal du ta veien om norsk toppfotball, eller?

– Ikke nødvendigvis, det finnes ulike veier til CL. Hovedtanken er å ta veien mot England. Om jeg går via Norge så er bekjentskaper viktig, i tillegg til kunnskap og erfaringer. Da gjelder det å finne de riktige personene å bli kjent med.

– Du er med andre ord klar for å flytte på deg?

– å, ja. Ingen tvil om det. Jeg har allerede flyttet litt og det er ikke et problem for meg.