– Den ene armen henger i en tynn tråd, men det går bra, nærmest unnskylder 68 år gamle Lars Daniel Isaksen seg med.

Snekkeren og den tidligere skiferarbeideren setter fra seg motorsaga for å ta en noe motvillig prat med det lokale mediehuset.

FREMTIDA: Tvillingene Jørgen og Jonas Krogh holdt seg på betryggende avstand fra motorsagene. Snart får de et flott skileikanlegg å boltre seg i. Foto: Hanne Larsen

Naturlig å stille opp

Tverrelvdalingen befinner seg sammen med omlag 30 sambygdinger på dugnad oppe under Nalganaslia, hvor det skal bygges et skileikanlegg til den nette sum av 2,7 millioner kroner.

– Uten dugnad hadde det nok ikke gått, medgir Isaksen, som synes det er naturlig å stille opp, selv om han selv kanskje ikke blir den ivrigste nedover hoppkanten og halfpipen.

– Jeg har barnebarn som vokser til, og flere blir det kanskje, humrer han.

Overveldende oppmøte

Det snerrer i motorsager fra alle kanter, og mellom trær og og kvist farter leder for skigruppa i Tverrelvdalen idrettslag rundt, mens han smiler om kapp med kveldssola.

– Oppmøtet er overveldende. Vi hadde håpet at det kom 10-15 stykker, men at det skulle komme dobbelt så mange er helt fantastisk, sier ildsjel Arild Krogh, som er godt kjent som pappa til landslagsutøver Finn Hågen Krogh.

KVINNFOLKARBEID: Å rydde skog er slettes ikke bare for mannfolk, det kan Anita Olaussen skrive under på. Foto: Hanne Larsen

Utfartsområde

Nå har pappa Krogh, langløpskonge Petter Eliassen og en rekke andre ivrige dalinger et ambisiøst mål for bygdas unge. Et skileikanlegg med alskens muligheter for både bortover – og nedoverski.

– Her blir utforbakke, hopp, kulebakker, diverse skiløyper og sløyfer for ulike nivå. Dette er et anlegg som er beregnet for alle, både liten og stor. Og det skal kunne brukes til organiserte og uorganiserte aktiviteter. Vi håper det skal bidra til både å øke og holde vedlike skiinteressen i dalen og i tillegg blir det et nært og trivelig utfartsområde, oppsummerer Krogh.

LEDER: Arild Krogh er leder i skigruppa i Tverrelvdalen og kunne fornøyd telle 30 oppmøtte til dugnaden i anledning skileikanlegget. Foto: Hanne Larsen

2,7 millioner

Selv bor han en steinkast unna Gammelsetra, hvor det nå fjernes stubber og tynnes ut skog. Lokalkjent som han er vet han at under alt buskaset er det mange naturlige hauger og humper som kan brukes i anlegget. Men noe overflateplanering blir det og en parkeringsplass skal også anlegges. Til det trengs mer enn bare handmakt. Her må det store maskiner til.

–  Anlegget er kostnadsberegent til 2,7 millioner, men med mye dugnad og gode avtaler håper vi å slippe billig unna, sier Arild, som jobber med å få tippemidler til anlegget.

– Hvor viktig er dugnadstimene i et slikt prosjekt?

– Dugnadstimene er utrolig viktig og i en tippemiddelsøknad er vi pålagt et minimum av dungad. Men av erfaring vet vi at når vi har noe slikt på gang i Tverrelvdalen, så bruker det å være veldig lett å få folk på dugnad. Noe vi ser i dag, smiler skigruppelederen, som har som mål å få anlegget opp å gå allerede til vinteren.

350.000 fra NM

Tverrelvdalen idrettslag var en av klubbene som var med å arrangere NM på ski i Alta i mars, hvor overskuddet viste seg å bli eventyrlig. Hele 350.000 kroner gikk som kjent til hver av klubbene og for skigruppa i Dalen kommer pengene som manna fra himmelen.

– Det var bestemt at overskuddet skulle gå uavkortet til skileikanlegget, så dette kommer utrolig godt med, medgir Krogh.

Lars Daniel Isaksen har fått seg en velfortjent kaffetår og nystekte vafler besørget av sambygding Magnhild Øvergård. Hun er en av damene som skal sørge for å holde krefter og motivasjon i hevd under dugnadene. Isaksen er helt enig med Krogh i at uten dugnad er det ikke mulig å drive et idrettslag.

– Den er veldig viktig. Ellers får du ikke til noe. Du kan ikke sitte å vente på at ting skal skje. Du må gjøre det sjøl, sier han.

– Og i dag har du fått erfare at veden varmer flere ganger?

– Ja. ha-ha. Det har jeg erfart hele livet.