Fredag, lørdag og søndag ble det arrangert norgesmesterskap i sjakk for barn og ungdom i Finnmarkshallen, og det var ildsjelene i Alta sjakklubb som styrte arrangementet med særdeles stødig hånd. Dessverre var det mange lag som ikke kunne stille i år grunnet krasj med eksamen, noe både sjakklubben og Norges sjakkforbund er lei seg for. Men de som deltok hadde en kjempehelg i Nordlysbyen.

PÅ TOPPEN: Henrik Karlsen og Markus Ellingsen kan titulere seg som norgesmestere. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Årets norgesmesterskap ble flyttet til juni, noe som slett ikke var en særlig godt gjennomtenkt beslutning. Vi synes det er trist at såpass mange gikk glipp av lag-NM, som et naturlig høydepunkt i løpet av en sesong. Også forbundet har gitt oss tilbakemelding om at dette var beklagelig. Mesterskapet ble rett og slett tildelt for sent, og da måtte det arrangeres i juni. Vi er alle enige om at det må tildeles tidligere slik at man kan gjennomføre et slikt arrangement i mars måned. Da kan alle være med, forteller Jørund Greibrokk i Alta sjakklubb.

Men mesterskap ble det, og arrangørklubben stilte med lag både i barneklassen og juniorklassen. I junior var det kun to lag som deltok, og begge var fra Alta. Så det ble NM-tittel på Markus Ellingsen, Henrik Karlsen, Maria Greibrokk og Kasper Jensen Åse. Her var det Maria Greibrokk som var kaptein. Laget som tok sølv besto av André Nielsen, Gustav A. Gleine, Ingvar Leknes, Eirik Ims Vistnes og Adrian Østlyngen. På dette laget var det André Nielsen som var kaptein.

NM-SØLV: Her ser vi fire av de fem Alta-utøverne som tok sølv i juniorklassen. Foto: Karl Eirik Steffensen

– Det er litt vanskelig å si så mye om prestasjonen siden det bare var to lag som deltok. Men vi slo i hvert fall det andre laget, så vi får si oss fornøyd med innsatsen, smiler 13-åringen Henrik Karlsen, som ble kåret til bestebordsspiller på bord 3 i turneringen. I tillegg ble lagkamerat Markus Ellingsen kåret til bestebordsspiller på bord 2. Alta sjakklubbs talentfulle ungjente Sofie Kristine Ratama fikk utmerkelsen bestebordsspiller på bord 1, som ifølge Jørund Greibrokk er en særdeles god prestasjon.

– Det er en utmerkelse som henger veldig høyt. Sofie Kristine har all grunn til å være fornøyd med innsatsen denne helga, kommenterer Greibrokk.

DYKTIGE KAPTEINER: André Nielsen og Sofie Kristine Ratama forlot Finnmarkshallen med mange flotte premier etter helgas lag-NM for barn og ungdom. Foto: Karl Eirik Steffensen

Ratama var for øvrig kaptein på Alta-laget som gjorde det best i barneklassen. De endte på femteplass. Haukås ble norgesmester, mens NSKU og Tromsø Grob tok de øvrige pallplassene. Så fulgte Kristiansund, Alta og Hammerfest. Ett Tromsø-lag og to andre lag fra Alta tok de tre siste plassene i lag-NM for barn (født 2005 eller senere).

– Nesten alle våre unge sjakkspillere har vært i aksjon denne helga, så for oss har dette vært et lærerikt og nyttig mesterskap. De har møtt noen av landets absolutt beste unge utøvere. Selv om det er tøft å konkurrere på et så høyt nivå tar de ferske utøverne med seg gode erfaringer fra kampene. Vi hadde ikke sett for oss at vi kunne være i nærheten av en pallplass, men underveis i turneringen var det ingen umulighet. En femteplass i dette selskapet er vi godt fornøyde med, fastslår han.

FEMTEPLASS: Alta sjakklubb ble nummer fem i barneklassen. Foto: Karl Eirik Steffensen

De to Alta-lagene i juniorklassen møttes to ganger. Første kamp endte uavgjort, men i kamp nummer to var det ingen tvil om hvem som var best. Markus Ellingsen, Henrik Karlsen, Maria Greibrokk og Kasper Jensen Åse vant 4-0 og sikret seg en flott NM-tittel.

– Vi har fått gode tilbakemeldinger fra de tilreisende. Flere har tatt turen til Komsatoppen, besøkt Alta museum og hatt andre fine opplevelser ved siden av sjakkturneringen. For meg personlig har det beste med denne turneringen vært å se prestasjonene til våre unge sjakkspillere som har havnet litt i skyggen av Maria Greibrokk, Ingrid Greibrokk og André Nielsen, som alle har gjort det skarpt både nasjonalt og internasjonalt. Det har blitt spilt veldig mye bra sjakk blant våre mindre profilerte medlemmer, og det er gledelig, avslutter han.