Fotballdamene til BUL har fått kjenne på hva det innebærer å møte veggen i form av den vanskelige andresesongen. Det kan psyke deg helt ut og gjøre at et vaklende kollektiv tappes for selvtillit, eller det kan møtes med sammenbitte tenner og en felles forståelse av at det er mange poeng å spille om i 1. divisjon.

Vi anbefaler løsning nummer to, i likhet med trener Odd Inge Johansen som gjør sitt ytterste for at jentene skal hente seg inn etter en tøff start.

Det er ikke første gang en lovende debutsesong etterfølges av knall og fall våren etter. Alta IFs fotballdamer sto for en eventyrlig bragd ved å kjempe om opprykk til Toppserien for snart ti år siden, før de sesongen etter framsto som usikre og handlingslammet i møtet med motstanderne. Det hadde ikke vært store utskiftninger i stallen, men den mentale biten i fotball kan overskygge kvalitetene. Da kan en enkel pasning på fem-seks meter fortone seg som sjonglering med overmodne plommer. Det enkle blir plutselig uoverstigelig komplisert.

Den store prøvelsen er om man gjenvinner fatningen og finner den følelsen som gjør at pasninger, løp, formasjoner og taklinger sitter og at samhandlingen fungerer slik treneren drømmer om. Det er ingen «walk in the park» på grunn av mentale sperrer og den evinnelige jakten på flyt, gjerne kalt for form. Det kan føles som å senke skuldrene og stramme musklene samtidig, nesten som å løpe i to forskjellige retninger for en og samme person.

Det går ikke, så da gjelder det å bli enige om retning, mobilisere all vilje og jobbe for hverandre. Offensivt og defensivt. Det henger sammen. I jakten på samhandling og godfoten må man også skjønne at viljen og motivasjon er selve drivstoffet, spesielt når man har kommet skjevt ut fra hoppkanten og det trengs et løft.

Finn tilbake til følelsen fra Finnmarkshallen da opprykket ble sikret, eller de gode øyeblikkene fra debutsesongen på nivå to. Der ligger oppskriften på å berge plassen.

Når situasjonen er slik den er, er det også verd å minne seg selv om at man befinner seg på Finnmarks flaggskip, det beste damelaget i fylket. Der ligger kimen til en stolthet og prestasjoner som kan gjenskapes.

På søndag er det bunnkollega Åsane som står på motsatt banehalvdel. Vi ønsker BUL-damene lykke til i Bergen.