– Jeg flyttet til Oslo i fjor høst for å bli den beste utgaven av meg selv, for å utvikle meg hver dag og hver uke. Jeg trener 10-11 økter i uka med ett mål for øyet. Å bli best mulig, er den klare og oppriktige beskjeden fra Runa.

Lynvingen

Hun imponerte stort for BUL i 1. divisjon før hun reiste sørover. «Lynvingen» har også vært fast inventar på aldersbestemte landslag, i tillegg til at farta gjorde henne til et av de største friidrettstalentene Alta noen gang har hatt.

Hun er heller ikke redd for å ha ambisjoner.

– Jeg vil bli en av Europas beste spisser, sier hun med herlig selvtillit, og det er ikke i tvil om at det er et realistisk mål.

Hun har nemlig en X-faktor ved at hurtighet bare ligger i kroppen. Man kan ikke trene seg til å bli så rask.

Landslaget først

De to første seriekampene går hun faktisk glipp av. Da har hun enda viktigere oppgaver. Da skal hun spille EM-kvalik i Stavanger mot Sveits, Slovenia og England.

– Det blir tøff motstand, men vi har vist at vi kan slå lag som Frankrike, Tyskland, Sverige og Nederland, sier den lynraske spissen, som har scoret fire mål på sine to siste kamper på landslaget.

Til daglig går hun på Norges Toppidrettsgymnas i Bærum. Tidligere landslagskeeper Jon Knudsen og mangeårig landslagskaptein, Ingvild Stensland, er blant trenerne.

I fem-eks måneder har det dreid seg mest om fotball for Runa Lillegård. Det har gjort henne bedre. Selv synes hun spesielt det har vært framgang når det gjelder å skjerme og holde på ballen, samt spilleforståelse.

IKKE BARE I NORD. Det har vært usedvanlig mye snø i Oslo denne vinteren. Det takler Runa helt fint. Hun er godt vant. Foto: Stig Bjørnar Karlsen

Lagets hurtigste

Nyopprykkede Lyn får nå en helt annen hverdag med kamper i Toppserien. Runa tror laget er klar for oppgaven.

– Selv om vi har et ungt lag, er vi helt klart mentalt moden, mener altajenta.

1-1 mot Grand Bodø på La Manga tyder på at de holder nivået. Runa er en av to spisser i et 4-4-2-system både på klubb- og landslag. Hun er Lyns klart hurtigste spiller og får også skryt for raskt tilslag når hun skyter. Keeperen rekker ikke rekker å reagere, noe som ble et varemerke for BUL i Alta.

Hun scoret mange mål i 1. divisjon, men det stoppet litt opp i starten da hun kom til Lyn i fjor høst. Hun tror en av årsakene var at Bossekop spilte mer direkte. Lyn er litt mer omstendelig.

– Nå går det bedre. Jeg har lært de andre spillerne bedre å kjenne, og Lyn ønsker å spille mer direkte.

Treneren imponert

Treneren mener at Runa er klar til å ta flere steg, men har et fantastisk grunnlag.

– Runa er Norges raskeste fotballspiller, uavhengig av alder. Nå trener vi mye på at hun skal skaffe seg rom til å utnytte denne X-faktoren, sier treneren for Lyns damelag, Glenn Kleven.

– Hun må få en mer stabil førstetouch, og bli tryggere med ball. Når hun kommer til sjanser, må hun bli enda flinkere til å omsette dem til scoringer, sier han – og mener det handler om smarte bevegelser –  og at hun unngår å komme i situasjoner der hun blir holdt eller sparket ned, sier Kleven.

Tradisjonsrik klubb

Lyn er en sagnomsust klubb på herresiden, mens damene ikke har hevdet seg tidligere. I en ren amatørklubb er det lite kroner å hente.

– Noen få spillere får noe, men stort sett er dette en ren amatørklubb. Det vi kan tilby, er en klubb med et godt miljø der spillerne kan utvikle seg, sier trener Kleven.

Blant lagets profiler ventes å bli Oda Hove Bogstad, som er en av tre A-landslagskeepere, svenske Mimmi Løfwenius fra seriemester Lillestrøm og Vilde Hasund som har scoret mye for Røa. Så har vi altså denne altajenta som skal vise seg fram for alvor i år.

Roser pappa

– Er det noen i Alta som har noe av æren for at du har blitt en toppspiller?

– Jeg vil gi pappa Vidar mye av æren. Han er ekstremt fotballinteressert og flink i det som har med kroppen å gjøre. Ikke minst det mentale og kosthold, som også spiller stor rolle for en fotballspiller, forklarer Runa, som mener det å få tips og oppfølging betyr mye.

– Han kan mye og gir meg mange tips. Jeg har trent masse egentrening ilag med han. Han er den som kjenner meg aller best som fotballspiller, og han pusher meg til å bli så god som mulig, sier Runa.

Hun sender også en blomst til BUL-trener Odd Inge Johansen og aldersbestemt trener i Alta IF, Reidar André Olsen, som har hatt stor betydning.

– Og ikke minst friidrettstrener Rolf Rantala, tilføyer hun

Fotballkjæreste

– Hva savner du fra Alta når du er så langt hjemmefra?

– Venner og familie, og så savner jeg å bli kjørt overalt. Når man bor på hybel alene, må man gjøre mye mer selv og bruke mye mer tid på å ta kollektivtransport.

Hun har fått seg kjæreste i Oslo. Oscar Aga heter han. Også fotballspiller på bra nivå, og i likhet med Runa elev på NTG. Han er Lyn-gutt, men prøver seg nå i eliteserielaget Stabæk.