15. september åpnet påmeldingen til vinterens Finnmarksløp og for å være med i trekningen om startnummer må man være påmeldt før 1. oktober.

– Normalt melder ca 80% av alle deltakere seg på innen de to første ukene, selv om hovedfristen ikke er før 30. november, melder Finnmarksløpet på egen nettside.

På den nye 1200-kilometeren, som erstatter 1000-kilometeren, har 38 kjørere meldt seg på tidlig nok til å være med på trekningen av startnummer. Finnmarksløpets Trond Anton Andersen skriver på løpets nettside at man aldri før har hatt flere vinnerkandidater på den lengste distansen.

På løpets nettside har han funnet fram navnet på de ti kjørerne han mener er favoritter til å vinne den lengste distansen:

FAVORITTER Øverst: Kristian Walseth, Thomas Wærner, Petter Jahnsen, Arnt Ola Skjerve, Marit Beate Kasin. Nederst: Ola Brennodden Sunde, Sigrid Ekran, Birgitte Næss, Ralph Johannessen, Petter Karlsson. Foto: Finnmarksløpet

– Kristian Walseth er det største hjemmehåpet. Den unge hardhausen fra Mathisdalen blir bedre år for år og var med i teten helt til oppløpssiden i 2017, skriver Andersen og følger opp med ni navn til:

– Thomas Wærner har noe å hevne etter 2017-løpet. Han er helt klart kapabel til å være aller raskest når 1200 km skal bekjempes med langt hundespann.

– Petter Jahnsen vant FL-1000 i år. Da burde det være unødvendig å bruke mer tid på å forklare hvorfor han er vinnerkandidat i 2018.

– Arnt Ola Skjerve er like uberegnelig som været der han bor. Noen sesonger er han helt med i toppen, andre ikke. Han har andre- og tredjeplass i denne klassen, men mangler seieren!

– Marit Beate Kasin har vært den beste totalt sett i 2016 og 2017. Det har gitt henne status som toppkjører, favorittstempel og ei Saltdalshytte verdt 550 000 kroner (premien til beste kjører 201672017).

– Ola Brennodden Sunde var raskest av alle i 2017 – på de tre siste etappene. Hadde Ola overvunnet stormen etter Sirbma på første forsøk, kunne han fort ha blitt yngste vinner av åpen klasse siden Bjørnar Andersen i 2004.

– Petter Karlsson er en av Nordens mest ambisiøse hundekjørere. Han satser hardt på å gå helt til topps. Han vant i 2016, i tillegg vant svensken Femundløpet i 2017 og var gira på å vise verden at han kunne vinne igjen i 2017 uansett vær. Det greide han ikke.

– Birgitte Næss er regjerende norgesmester i åpen klasse. En andre- og to femteplasser er status etter tre starter i åpen klasse. Det må da være nok til å være vinnerkandidat.

– Ralph Johannessen er den mest rutinerte vinnerkandidaten. Det er mer enn 20 år siden Ralph fullførte FL-1000 for første gang. Han har tre andreplasser og en førsteplass å se tilbake på.

– Sigrid Ekran er siste FL-deltaker som har vunnet to år på rad. Hun vant FL-1000 i 2014 og 2015. Ekran har to VM-titler i langdistanse og må finne seg i å være en soleklar vinnerkandidat.

FL-1200 har i 2018 status som NM i langdistanse åpen klasse.

Edland påmeldt

På 500-kilometeren viser påmeldingslista at årets vinner, Elisabeth Edland, er blant de 69 som er påmeldt. Også her vil kjørerne oppleve store endringer i traseen i forhold til tidligere år, men Andersen holder likevel Edland som favoritt til tross for at hun må legge bort kjøreplanene som har gitt suksess tidligere.

–  Elisabeth Edland er alltid en favoritt. Hun har så mange seire at vi rett og slett bruker å slå fast at hun er verdens beste 8-spann-langdistansekjører.

–  Milos Gonda er tilbake. Sloveneren vant i debutåret, 2013, men måtte bryte to år senere i sitt andre Finnmarksløp. Vi er litt spent på formen til Gondas spann.

–  Ronny Wingren er også en soleklar vinnerkandidat. Topp 10 fire år på rad, en seier og to andreplasser kan han vise til i FL-500. Finlenderen er rett og slett stabilt god.

–  Jimmy Pettersson framstår som en meget spennende rookie. Han har vunnet Amundsen race tre ganger og har også en sterk andreplass fra La Grande Odysse. 40-åringen fra Østersund har merkelig nok ikke konkurrert i Finnmarksløpet før, vi holder et ekstra øye med Jimmy.

Ni juniorer

To uker etter at påmeldingen åpnet har hele ni juniorkjørere meldt sin ankomst.

– Det er en stor glede å se på oversikten over antall juniorer påmeldt så langt. Normalt har vi tre-fire på plass to uker etter påmeldingsstart. Nå har vi ni. Vi tar rett og slett ikke sjansen på å peke ut noen favoritter. Det får vi komme tilbake til senere i sesongen, skriver Andersen på nettsiden.

Juniorklassen har også status norgesmesterskap.